Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zeman: Az EU és a NATO tagság biztonságot nyújt Csehországnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 24. 22:30

Annak ellenére, hogy Európában és a világban ma is léteznek háborús tűzfészkek, az EU- és a NATO-tagság Csehország számára biztonsági garanciákat jelent – szögezte le Milos Zeman cseh köztársasági elnök június 24-én, kedden Prágában, az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmával tartott emlékünnepségen.

„Régiónkban háborús tűzfészkek vannak, amelyek bármikor átterjedhetnek hozzánk is, vagy nagymértékben befolyásolhatják békés életünket" – jelentette ki Zeman a Vítkov-hegyi katonai emlékműnél lezajlott ünnepségen. Az államfő az Afganisztánban, Maliban, illetve Ukrajnában zajló konfliktusokat említette példaként. Úgy vélte: az Európai Unió létezése az egyik legfőbb oka annak, hogy a tagállamokban nincsenek katonai konfliktusok.

„Tudatában vagyok annak, hogy a béke nem egy olyan dolog, amely örökre adva van nekünk, hanem olyasmi, amelyért meg kell harcolni" – hangsúlyozta Zeman.

Az államfő méltatta a külföldi missziókban részt vevő cseh katonák tevékenységét is, szerinte a csehek ezzel róják le a nemzetközi közösségnek adósságukat az önálló Cseh Köztársaság megalakulásáért.

„Büszke vagyok arra, hogy Afganisztánban és másutt katonáink visszafizetik azt az adósságot, amivel saját szabadságunkért tartozunk, és ugyanakkor mások szabadságáért is harcolnak" – jelentette ki az elnök. Hangsúlyozta: Csehországnak kötelessége hozzájárulni a kollektív biztonsághoz.

A megemlékezés résztvevői ugyanakkor fejet hajtottak az első világháború összes halottjának emléke előtt.

Az ünnepségen Václav Klaus volt államfő, Bohuslav Sobotka miniszterelnök, valamint Dominik Duka, prágai érsek a cseh katolikus egyház feje is megjelent.