Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kutyás bemutató a Tiszaligetben

Szöveg: Balázsi Edit őrnagy |  2011. május 12. 13:18

A közelmúltban Szolnokon, a Tiszaligetben rendezték meg az Országos Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny helyi fordulóját. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Szolnok Polgári Védelmi Kirendeltsége felkérte az MH 86. Szolnok Helikopterbázist, hogy – a rendezvény színesítése érdekében – kutyás bemutatót tartson.

A bázis kapcsolata hagyományosan jó a várossal, valamint a többi egyenruhás szervezettel, így természetesen Lamos Imre dandártábornok, a bázisparancsnok, helyőrségparancsnok támogatta a kérést. A bemutatót a művelettámogató zászlóalj, támogató százada hajtott végre.
Az őrkutya-vezető és -kiképző állomány örömmel fogadta a megmérettetést, melynek szervezését Kiss Béla főtörzsőrmester végezte. A szakmai programért Földi László őrmester felelt.

A kutyások bemelegítésként fegyelmező és ügyességi feladatokkal kezdtek. Ez után következtek az őrző-védő szituációs gyakorlatok. Az első feladat a kutya közömbösségének bemutatása volt, azzal a céllal, hogy az eb fegyelmezetten reagáljon a támadóval szemben. Második feladatként igazoltatást hajtottak végre, amelynek során a kutyának a támadót úgy kellett harcképtelenné tennie, hogy szájkosarával fejbe ütötte.

A támadó szerepét egyébként Nagy Zsolt honvéd, kutyakiképző játszotta, akik tetőtől-talpig csibészruhába öltözött. Erre az elővigyázatosságra persze szükség is volt. A feladatokat Földi őrmester és kutyája Jágó, Szabó István szakaszvezető és kutyája Roy, valamint Harcsa Zoltán szakaszvezető és kutyája Pákó hajtották végre. A második napon Bata István szakaszvezető is csatlakozott a végrehajtáshoz.

Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis katonái és négylábú társaik is bebizonyították, hogy jelmondatukhoz híven egyféleképpen tudnak dolgozni: Becsülettel, bátorsággal, tisztességgel.

1595918451
1595918452

 Fotó: www.szoljon.hu