Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lehet esélye az F-35-ösnek Svájcban?

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2020. december 10. 16:54

Az Egyesült Államok kormánya és a Lockheed Martin novemberben hivatalosan is ajánlatot tett a svájci kormány által kiírt vadászrepülőgép tenderen, melyre az F-35-öst ajánlják.

f-35a

A teljes csomag 40 darab F-35A repülőgépet tartalmaz Svájc igényeire szabva (leváltva a kiöregedő F/A-18C/D Hornet és F-5E/F Tiger flottát), amibe a teljes kiképzési program is beletartozik. Ezen felül a svájci ipar is lehetőséget kapna, hogy szerepet vállaljon a gépek gyártásában. A típus egyes elemeinek gyártása akár teljes mértékben Svájcba költözhet, továbbá lehetőségük lenne négy gép végső összeszerelését helyben végrehajtani, amin keresztül megismerhetnék a repülőgép részletes felépítését, segítve ezzel is a karbantartást és az üzemeltetést.

swiss_f_a-18_hornet

A költségek alacsonyan tartása érdekében Svájc részt vehetne az F-35 Global Support Solution programjában, amely egy globális, költséghatékony ellátási láncot jelent a résztvevő országok számára.

A mai napig az F-35-öst tizenhárom ország választotta jövőbeli vadászrepülőgépének, és világszerte összesen huszonhat bázison teljesít már szolgálatot. A legfrissebb adatok szerint a hadrendbe állított gépek száma meghaladta az 585 példányt, melyet mintegy 1 190 pilóta repül és 9 750 repülőműszaki szakember szolgál ki.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika