Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lekonzervált szállítógépekből vásárol Lengyelország

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. április 21. 11:01

Lengyelország és az Egyesült Államok kormánya április 12-én véglegesítette azt a szerződést, melynek értelmében öt darab, használt C-130H Hercules érkezhet a lengyel légierőhöz.

usafhercules

A katonai szállító repülőgépek beszerzésére szánt összeg (a források 14,3 millió dollárt említenek) a már korábban leállított gépek üzembe helyezésére és az ilyenkor szükséges karbantartások elvégzésére terjed ki (beszerzés az Excess Defense Articles program keretein belül). Az üzlet létrejötte előtt egy lengyel-amerikai delegáció érkezett a Davis-Monthan Légibázis területén (Tucson, Arizona) lekonzervált gépek állapotának felmérésére. A kiválasztott Herculeseket 1985-ben gyártották, az amerikai légierő 2017-ben nyugdíjazta a gépeket.

A lengyelek által jelenleg üzemeltetett E-változatainál a most beszerzett gépek 15 évvel fiatalabbak. Varsó első reaktivált Herculese várhatóan még idén megérkezik Lengyelországba, a fennmaradó négy darab leszállítása pedig 2024 közepéig fejeződhet be. Az érkező Herculeseken hadrendbe állításuk előtt további karbantartást végeznek el Bydgoszcz-ban (WZL 2), illetve beépítik a lengyel légierő szállítógépein használatos berendezéseket. Ezt követően a repülőgépek átkerülnek Powidzba, végleges állomáshelyükre.

Lengyelország Hercules üzemeltető: 2009-ben vette át az első C-130E-t az Egyesült Államoktól (a szükséges átalakítási munálatokat az L-3 Integrated Systems cég végezte el a Texas államban található Waco-i üzemében), a fennmaradó 4 példányt pedig 2011 szeptemberére szállították le. Ez a beszerzés a gépek leszállításával, logisztikai támogatással, kiképzési csomaggal együtt megközelítőleg 165 millió dollárba került az amerikai kormány Foreign Military Financing programjának keretein belül. Két további E-változatú Herculest pluszban lízingelt Lengyelország, de ezek már nincsenek a lengyel légierőnél. A védelmi minisztérium közleménye szerint a jelenleg még hadrendben álló, lengyel Herculesek nyugdíjazásának időpontjáról egyelőre nincs döntés.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika