Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lemondott az észt védelmi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 8. 20:53

Megromlott egészségi állapota miatt lemondott tisztségéről Mart Laar észt védelmi miniszter – közölte május 7-én, hétfőn a jobbközép politikus pártja és az észt közszolgálati rádió.

Mart Laar vasárnap nyújtotta be lemondását Andrus Ansip kormányfőnek. Egyelőre nem tudni, hogy ki követi a védelmi tárca élén.

Laar – Észtország egyik legismertebb politikusa, aki korábban kétszer is miniszterelnök volt – az észt rádióban idézett nyilatkozatában úgy indokolta döntését, hogy korábban mindig teljes odaadással végezte munkáját, amit most nem tud megtenni, ezért inkább távozik tisztségéből.

Laart februárban szélütés érte. Felépülését hátráltatta, hogy a kórházi ápolás közben tüdőgyulladást kapott. Április közepéig az intenzív osztályon kezelték.

Távolléte idején a védelmi minisztériumot ideiglenesen Jaak Aaviksoo oktatási miniszter vezette, aki 2007 és 2011 között védelmi miniszter volt.

Laar 1992 és 1994, valamint 1999 és 2002 között volt a balti köztársaság miniszterelnöke, s egészen a közelmúltig ő vezette a Pro Patria-Res Publica Szövetség (IRPL) észt kormánypártot.