Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lemondott Fidel Castro

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 19. 19:57

Kedden lemondott a kubai államtanács elnöki, illetve a katonaság főparancsnoki tisztségéről Fidel Castro és nem is akarja azokat a későbbiekben újra visszavenni.

A most 81 éves Castro az 1959-es kubai forradalom idején vette át a hatalmat. A bejelentett lemondás értelmében a hatalmat öccse, Raúl Modesto Castro Ruz veszi át.

Mint ismert, Fidel Castro 2006 nyarán már átmenetileg átadta a hatalmat öccsének, amikor kórházi kezelésre szorult.

A kubai vezető tavaly decemberben már felvetette lehetséges távozását az államfői posztról, hogy átadhassa helyét a fiatalabb generációknak.

Castro már hosszabb ideje nem jelentkezik nyilvánosan, kórházi ápolásra szorul. Elemzők szerint, elképzelhető, hogy állapota súlyosbodása fontos szerepet játszik a bejelentésben.

 Hét végén parlamenti választásokat tartanak Kubában, ahol a legnagyobb esélyes maga a volt diktátor öccse, bár elemzők szerint a hatalma kérész életű lesz. A szakemberek véleménye szerint csak idő kérdése, hogy a kommunista hatalom megbukik Kubában.

 Az Egyesült Államok bejelentése szerint amennyiben az ország a demokratizálódás útjára lép, felfüggesztik a velük szemben évtizedek óta fennálló szigorú embargót.