Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyelország páncélosokat vásárol az Egyesült Államoktól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. július 17. 18:41

Lengyelország 250 darab M1A2 Abrams SEPv3 páncélost vásárol az Egyesült Államoktól – írta július 15-én, csütörtökön a Gazeta Polska Codziennie lengyel napilap. Az ellenzék szerint az ügylet jogi kétségeket ébreszt.

Jaroslaw Kaczynski biztonsági ügyekért felelős kormányfőhelyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, valamint Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter szerdán jelentette be az ügyletet – írta a konzervatív napilap. A korszerű eszközöket Lengyelország keleti részében telepítik a jövő évben, ez lesz az ilyen típusú Abrams páncélosok első rendszerbe állítása Európában.

Kaczynski hangsúlyozta: Varsó ahhoz az elvhez tartja magát, hogy „aki békét akar, készüljön a háborúra”.

Blaszczak felidézte: a páncélosokat az amerikaiak a T-14 Armata orosz harckocsi ellensúlyaként fejlesztették ki. A lengyel beszerzés választ jelent a nemzetközi biztonsági kihívásokra - húzta alá. „Feladatunk a lehetséges támadó elrettentése” – fogalmazott.

A miniszter közlése szerint a páncélosok, valamint egyéb technikai felszerelés beszerzését nem a lengyel hadsereg korszerűsítésére szánt, folyamatban lévő programokból fedezik, hanem külön forrásokból. Az egész ügylet értéke 23,3 milliárd zloty (1,8 ezer milliárd forint).

A PAP hírügynökség megkeresésére Czeslaw Mroczek, a szejm nemzetvédelmi bizottságának ellenzéki alelnöke, a Polgári Koalíció képviselője úgy nyilatkozott: az ügylet jogi kétségeket ébreszt, mert nem szerepel a hadsereg hosszú távú korszerűsítési programjában. A PiS nevében nyilatkozó bizottsági elnök, Michal Jach viszont aláhúzta: a beszerzés szükségességét a védelmi erők stratégiai áttekintése során állapították meg, a döntés pedig viszonylag rövid időn belül teszi lehetővé a hadsereg megerősítését.

Címkékhaditechnika
×