Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Letartóztatták az egykori horvát tábornokot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 29. 9:51

Letartóztatták Boszniában Branimir Glavast, a háborús bűntények elkövetése miatt elítélt egykori horvát tábornokot és parlamenti képviselőt – jelentette szerdán a horvát média. A híradások szerint Glavast a dél-boszniai Drinovci faluban vették őrizetbe.

A letartóztatást megerősítette ügyvédje, Ante Madunic is, aki szerint védencének három napja van arra, hogy panaszt tegyen az intézkedés ellen.

Glavast tavaly májusban tíz év börtönre ítélték Horvátországban szerb polgári lakosság terhére elkövetett háborús bűntények miatt, de az idén július végén a legfelsőbb bíróság ezt nyolc évre csökkentette. A volt tábornok Eszék védelmét irányította a délszláv háborúban, s a helyi média szerint „élet és halál ura" volt a Dráva-parti városban. Azzal vádolták, hogy 1991-ben félkatonai alakulatot szervezett Eszéken, és szerbek elrablására, megkínzására, meggyilkolására adott parancsot alárendeltjeinek.

Közvetlenül a nem jogerős ítélet meghozatala előtt, tavaly májusban a tábornok Boszniába menekült, mivel néhány hónappal korábban szert tett boszniai állampolgárságra. A horvát tévé híradása szerint a keddi letartóztatásra azután került sor, hogy a boszniai legfelsőbb bíróság jogosnak találta a horvát legfelsőbb bíróság jogerős ítéletét.

Ivo Josipovic horvát államfő a múlt héten fosztotta meg katonai rangjától Glavast és négy másik katonai vezetőt, akiket háborús bűnök és egyéb bűncselekmények elkövetésében találtak vétkesnek. Augusztus közepén a horvát parlament képviselői mandátumát is elvette Glavastól.

Címkékjog