Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Levegőben a legújabb koreai fejlesztésű vadászgép

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2022. augusztus 3. 19:03

Végrehajtotta első felszállását a KAI (Korea Aerospace Industries) által fejlesztett újgenerációs KF-21 Boramae vadászrepülőgép július 19-én.

kf-21

A 001 oldalszámú gép Sacheonban, a KAI gyára mellett található repülőtérről hajtotta végre a mintegy 33 percig tartó repülést. A programot 2014-ben indította közösen Dél-Korea és Indonézia. A 6,3 millliárd dollárra becsült projektben Indonézia viselte a fejlesztési költségek 20 százalékát, és a jövőben 50 gép szolgálatba állításával terveznek. A fő résztvevője, Dél-Korea a következő 10 évben összesen 120 gép hadrendbe állítását tervezi, ebből 40 darabot még 2028 előtt. A leváltandó típusok a már igencsak koros, de még mindig szolgálatban álló F-4E Phantom és F-5E/F Tiger repülőgépek lesznek.

A tavaly bemutatott gép gyakorlatilag az amerikai F-35-ös „low-cost”, kevésbé lopakodó alternatívájának tekinthető, de több külső hasonlóságot mutat az F-22 Raptorral is. A gép körülbelül 65 százalékban tartalmaz dél-koreai eredetű alkatrészeket, például az AESA radart is, amit jelenleg egy Boeing 737-500 fedélzetén tesztelnek. A katapultülést viszont egy jól ismert külföldi beszállító, a Martin-Baker biztosítja, amely egy új terméket fejlesztett ki a dél-koreai géphez. Az Mk18, vagy más néven KR18A típusjelzést viselő ülés hasonló az F-35-ösökben üzemelő US16E-hez, de annál kisebb, hogy beférjen a Boramae pilótafülkéjébe.

A berepülési fázist a tervek szerint 2026-ig összesen hat géppel (ebből kettő kétüléses) bonyolítják le, majd ezt követően kezdődhet a KF-21 Block I sorozatgyártása.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika