Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Levegőben a világ első, privát kézben lévő F-16-osa

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. június 2. 15:51

Végrehajtotta első repülését a privát kézben lévő Top Aces vállalat közelmúltban beszerzett ex-izraeli F-16-os flottájának első példánya az arizonai Mesa Gateway repülőtérről.

f-16topaces

A szóban forgó F-16A körülbelül egy órát töltött a levegőben. Történelmi példányról van szó, a 78-0322 oldalszámú gép részt vett az 1981-es Osirak nukleáris reaktor elleni támadásban és légigyőzelemmel is rendelkezik.

A kanadai Top Aces a jövőben 29-re bővíti F-16 állományát és terveik szerint az amerikai légierő, haditengerészet és tengerészgyalogság számára nyújtanak szolgáltatást agresszor feladatkörben. A vállalat a világon egyedülállóként alkalmaz erre a célra 4. generációs vadászrepülőgépeket, más cégek főként 3. generációs (pl. A-4 Skyhawk), modernizált gépekkel oldják meg ezt a feladatot az alacsonyabb költségek miatt.

A USAF elvárásai az agresszor feladatkör irányába azonban egyre összetettebbek, így koncepcionális szinten jó ötletnek tűnik az F-16-osok üzembe állítása a Top Aces részéről.

Mivel a képek alapján GoPro-kat is beépítettek az F-16-osok kabinjába, így a nem túl távoli jövőben várhatóan látványos videókon keresztül is megismerkedhetünk az ex-izraeli gépekkel legújabb feladatkörükben is.

Forrás: jetfly.hu