Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magánkézben lévő indiai cég kíván betörni a hadihajópiacra

Szöveg: Háború Művészete |  2009. szeptember 18. 11:21

Az indiai Pipavav magánkézben lévő hajóépítő cég azt tervezi, hogy betör a hadihajó piacra, és jelenlegi információk szerint hét hajó megépítése várható az indiai haditengerészet számára. A cég első embere, Nikhil Gandhi elmondta, hogy már benyújtották ajánlatukat öt őrhajó és két, a haditengerészet kadétjai oktatására szánt kiképző hajó megépítésére.

Gandhi hozzátette, hogy mind a haditengerészet, mind pedig a parti őrség képviselői érdeklődést mutatnak a cég ajánlata iránt, és megvizsgálják, hogy a tervezett hajók teljesítménye, technikai jellemzői megfelelnek-e a hadsereg által állított követelményeknek.

A Pipavav hajógyár egy 662 m hosszú, 65 m széles területtel rendelkezik, ahol nagyméretű hajók építését éppen úgy meg tudja valósítani, mint különböző rendeltetésű hadihajók javítását. A hajógyár idén áprilisban kezdte meg működését.

Az indiai haditengerészet és parti őrség első számú hajóépítő és javító bázisa az állami tulajdonban lévő, Cochin városában található hajóépítő bázis. Jelenleg itt zajlik az első indiai repülőgép-hordozó építése, amely ez év februárjában kezdődött. A tervek szerint az úszó repülőtér 260 méter hosszú és 40 ezer tonna vízkiszorítású lesz.