Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar és amerikai elismerés a kiemelkedő helytállásért

Szöveg: MH 2. KRDD | Fotó: az alakulat felvételei |  2020. október 22. 17:32

Elismeréseket adtak át október 22-én az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnál. A kitüntetések átadása előtt Sándor Tamás vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága különleges műveleti szemlélője fogadta az alakulathoz látogató amerikai delegációt.

KRDD (2)

A találkozás legfőbb témája a különleges műveleti erők további fejlesztése volt. Az amerikai fél számára kiemelten fontos a magyar különleges erőkkel való együttműködés, ezért októbertől az Egyesült Államok különleges erői egy összekötő tiszttel segítik a szemlélőség munkáját.

KRDD (3)

Az ünnepségen Sándor Tamás vezérőrnagy a „Kardokkal Ékesített” szolgálati érdemjelet, míg amerikai részről Scott A. Shepard ezredes, légügyi attasé az Army Achievement Medalt adta át a különleges műveleti kontingens tagjainak. A váltás állománya 2019 novemberétől 2020 júniusáig teljesített szolgálatot Afganisztánban, ahol a NATO afganisztáni Resolute Support (Eltökélt Támogatás) missziója keretében taktikai tanácsadási feladatokkal segítette partner alegységét, az 5. Afgán Különleges Műveleti Zászlóaljat.

KRDD (4)

A kitüntetésekkel azt a nemzetközi szinten is elismerést kivívó, példás harctéri helytállást ismerték el, amit a kontingens tagjai a Winter Offense („téli hadjárat”) elnevezésű műveletben tanúsítottak. Ennek keretében egy előretolt vezetési pontról, huszonhat napig folyamatos mentorálással irányították az afgán alegységet.

KRDD (1)