Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Manipulálta a katonai szakértőket Bush

Szöveg: FH/honvedelem.hu |  2008. április 20. 19:34

A Bush-kormányzat manipulálta az amerikai televízióknak dolgozó katonai szakértőket, hogy kedvezően tüntessék fel a terrorizmus elleni háborút , írta szombaton a New York Times. A kormányzat leginkább azt használta ki, hogy a szakértők különböző, katonai szerződésekre váró cégeknek dolgoztak, vagy azok érdekében lobbiztak.

A Bush-kormányzat még az iraki háborút, az invázióra készülve kezdte el kihasználni a (főleg volt katonatisztekből összeverbuvált), a televízióknak dolgozó katonai szakértőket. Akik, állította a New York Times, a tárgyilagosság látszatát keltve ismételgették a kormányzat által propagált témákat és nézeteket. Cserébe a kormányzat lehetővé tette számukra, hogy magas rangú katonai és civil tisztviselőkkel találkozzanak, több utat szerveztek nekik Irakba, vagy a guantanamói támaszpontra, illetve belső kormányzati dokumentumokhoz is hozzájuthattak.

A több milliárdos katonai szerződésekre vágyakozó cégeknek dolgozó szakértők így olyan információkat kaptak, olyan kapcsolatokat építhettek ki, amiket az üzletkötés során kamatoztathattak. Többen elmondták, hogy annak ellenére is a kormányzat álláspontját hangoztatták, hogy gyanították: a kapott információk hamisak. Nem akarták ugyanis elveszíteni kiváltságaikat, és a várható többmilliárdos üzleteket.

A New York Times azután derített fényt az “információs hadműveletre", hogy a lap megnyert egy pert a Pentagon ellen. Ennek eredményeképp bepillanthattak a védelmi minisztérium nyolcezer oldalas iratanyagába, amely bizonyítékul szolgált a kormányzat és a számukra a médiumokban propagandát folytató “szakértők" összefonódására.

Címkékterrorizmus