Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a honvédelmi „harcos” tábor Sötétvölgyben

Szöveg: Hraskó István | Fotó: a szerző felvételei |  2022. június 20. 17:27

Idén harmadik alkalommal szervezett harcos tematikájú honvédelmi tábort az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 69. Horváth József Területvédelmi Zászlóalj a Szekszárd melletti Sötétvölgyben.

Harcos_tábor_Sötétvölgy (1)

Az ország egész területéről jelentkezhettek 15-18 év közötti diákok a területvédelmi zászlóalj által meghirdetett honvédelmi „harcos” táborra, és mint Gyenes Alexandra törzsőrmestertől megtudtuk, ezúttal is nagy volt az érdeklődés, a harminc fős keret szinte egy hét alatt betelt (végül megbetegedés miatt huszonhat diák érkezett meg Sötétvölgybe). Két tanuló tavaly is részt vett a táborban, és annyira megtetszett nekik, hogy erre a nyárra is jelentkeztek.

„Úgy gondolom, a tematika önmagában felkelti a fiatalok figyelmét, és ha ehhez hozzá vesszük a programokat, feladatokat, akkor még inkább vonzó lehet táborunk a diákoknak” – mondta el Gyenes Alexandra törzsőrmester, a tábor adminisztrátora.

Harcos_tábor_Sötétvölgy (11)

Valóban sűrű és mozgalmas öt nap vár a táborozókra. Alaki foglalkozások, ügyességi- és nagyobb fizikai kihívást jelentő akadályverseny, harcászati alapismeretek és két menetgyakorlat mellett paintball-lövészet és számháború is szerepel a programban. Sőt, három éjszaka a gyerekeknek őrségben egy szimuláció során meg kell akadályozniuk, hogy a foglalkozásvezetők által „alakított” gyanús és illetéktelen személyek bejussanak a tábor területére.

A diákok természetesen katonás fegyelemben töltik majd a napjaikat, kötött napirend szerint: a reggel 7 órási ébresztőt fél órás torna követi, takarodó pedig este 10 órakor van.

Harcos_tábor_Sötétvölgy (7)

A foglalkozásokat a 69. Horváth József Területvédelmi Zászlóalj tapasztalt katonái vezetik, a szekszárdi Ady Endre Technikum és Kollégium három, tizedik évfolyamos kadét tanulója pedig rajparancsnokként vezeti majd csoportját.

„A tavalyi tábor nagyon tetszett, ezért jöttem el idén is. Szerettem a hangulatát és a programokat is, főleg a menetgyakorlatot, az akadálypályát” – árulta el Szabó Magda, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium tizedik évfolyamos tanulója, aki egyébként – talán nem is meglepetés – katonának készül, helikopter pilóta szeretne lenni.

Harcos_tábor_Sötétvölgy (9)

A hétfő délelőtti zászlófelvonással egybekötött ünnepélyes megnyitón dr. Lehőcz Regina, a Tolna Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntötte a táborozókat. Az eseményen jelen volt Vass Zoltán alezredes, a zászlóalj parancsnoka, Metz Ildikó tűzoltó alezredes, a Tolna megyei Védelmi Bizottság titkára és Kvanduk Tamás alezredes, a védelmi bizottság titkárhelyettese.

Harcos_tábor_Sötétvölgy (6)