Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megnyitották a Turba 150 Emlékévet Szombathelyen

Szöveg: Fülöp András | Fotó: vaskarika.hu |  2022. március 3. 10:50

Nemrég került sor a császári és királyi 83. gyalogezred legendás parancsnoka, Turba József ezredes születésének másfélszázados évfordulójára emlékező „Turba 150 Emlékév” ünnepélyes megnyitására a szombathelyi Battyány-Strattmann László és Fatimai Szűz Mária templomban.

Turba 150 Emlékév megnyitó_átvett (11)

A nagy számú résztvevő előtt Dejcsics Konrád bencés atya mutatta be az emlékező szentmisét. Ezt követően Tóth Kálmán frakcióvezető köszöntötte Szombathely Megyei Jogú Város nevében a megjelenteket, majd Sásdi Imre alezredes, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka, illetve Wolfgang Wildberger ezredes, az osztrák Fekete Kereszt burgenlandi tartományi vezetője nyitotta meg az emlékévet.

Az emlékév – amelynek Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében, illetve határainkon túl is lesznek rendezvényei – megnyitása után került sor az első világháborúban arany vitézségi éremmel kitüntetett katonák leszármazottainak találkozójára. Ezen eseményre a fenti három, illetve Somogy megyében élt huszonnyolc egykori hős leszármazottai érkeztek.

Turba 150 Emlékév megnyitó_átvett (12)

A találkozót Fülöp András, az emlékév és találkozó főszervezője köszöntötte, majd vitéz Kovács Jenő, a Vitézi Rend Vas-, Zala- és Veszprém megyei törzskapitánya szólt a megjelentekhez.

Az esemény Maruzs Roland alezredes, hadtörténész tudományos igényességű, vetítéses előadásával folytatódott, végül a vitézi leszármazottak kötetlen beszélgetésével zárult.

A rendezvényt jelenlétével megtisztelte az MH 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj, az MH 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj Sopron Járás Területvédelmi Százada és az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Vas megyei 17. számú Hadkiegészítő és Toborzó Irodájának képviselői.