Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megölték a FARC katonai vezetőjét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 24. 6:31

Megölték a legnagyobb kolumbiai gerillaszervezet, a marxista irányzatú Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) katonai vezetőjét – jelentette először a helyi sajtó csütörtökön, majd hivatalosan is megerősítették a hírt. Az 57 éves Víctor Julio Suárez Rojas, alias Jorge Briceno – mozgalmi nevén Mono Jojoy – a kolumbiai hadsereggel történt összecsapás során vesztette életét az ország belsejében – jelentette a Caracol tv-csatorna.

A hírt később egy sajtótájékoztatón megerősítette Rodrigo Rivera védelmi miniszter és bejelentette a New Yorkban tartózkodó Juan Manuel Santos elnök is, miután azonosították a holttestet. Mindketten egyetértettek abban, hogy ez “a legnagyobb csapás" a FARC történetében.

Mono Jojoy a hadsereg, a légierő és a rendőrség közös akciója eredményeként egy bombázásban esett el Meta tartomány La Macarena nevű körzetében, szerdáról csütörtökre virradóan. Vele együtt életét vesztette mintegy húsz másik gerilla is. A Szodoma hadműveletnek elnevezett akcióban 30 repülőgép, 27 helikopter és a különleges alakulatok 250 katonája vett részt. Két nap alatt kilenc összecsapást vívtak a gerillákkal. A hadsereg részéről az egyetlen halálos áldozat egy, a robbanóanyagok felkutatására kiképzett kutya volt, de megsebesült öt katona is – mondta Rivera.

Mono Jojoy a FARC héttagú “politikai irodájának" a tagja volt, de ő számított a második legfontosabb embernek a legfőbb vezető, Guillermo León Saenz után. Hasonlóan súlyos csapás legutóbb 2008-ban érte a FARC-ot, amely a hatvanas évek közepe óta harcol a kormány ellen. Abban az évben elesett a mozgalom második számú embere, Raúl Reyes, és a katonaság kiszabadította Ingrid Betancourt elrabolt elnökjelöltet, aki hat évet töltött a fogságukban. Betancourt szerint a hadsereg “hihetetlen győzelme" utat nyithat a béke előtt.

A társadalmi igazságtalanságok ellen felkelő parasztokból álló szervezet egykor az ország nagy területeit ellenőrizte, és 17 ezer harcossal rendelkezett. Álvaro Uribe elnöksége (2002-2010) alatt azonban jelentős amerikai segítséggel visszaszorították a dzsungelbe, és támogatottságát az is rontotta, hogy kiadásai fedezésére kábítószer-termeléshez folyamodott. Jelenleg 9 ezer tagja lehet.

A FARC vezetősége szerdán közleményt adott ki, amelyben tárgyalási hajlandóságát hangoztatta Juan Manuel Santos új elnökkel, de csak előfeltételek nélkül. Még mindig meglévő harci erejét mutatja, hogy csak ebben a hónapban 43 katonát és rendőrt ölt meg.

A csapás fölött érzett örömében Rivera védelmi miniszter felszólította a gerillákat, hogy tegyék le a fegyvert. “Garantáljuk számukra az életüket és a méltányos eljárást" – jelentette ki.