Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megölték az iráni robbantás végrehajtóit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 26. 19:09

Az iráni hadsereg elit Forradalmi Gárdája vasárnap közölte, hogy megölték azokat, akik egy szerdán elkövetett, sok halálos áldozatot követelő robbantásos merénylet mögött álltak.

A félhivatalos iráni Farsz hírügynökség Mohammad Pakpurt, a gárda szárazföldi erőinek parancsnokát idézte, aki szerint sokat megöltek azok közül, akik az észak-nyugat iráni Mahábádban elkövetett terrorista merényletet megszervezték.

„A gárda azonosította és üldözőbe vette őket, és szombaton sokat megöltek közülük" – mondta a parancsnok.

A katonai parádén történt robbanás 12 embert – főleg nőt és gyereket – megölt és nyolcvanat megsebesített. Elkövetése után Vahid Dzsalalzadeh tartományi kormányzó úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg kurd szakadárok állnak mögötte.

A 190 ezer lakosú Mahábád egykor az önmagát függetlennek kikiáltó Kurdisztáni Köztársaság fővárosa volt, amelyet az iráni hadsereg 1946-ban foglalt vissza. A települést többségében kurdok lakják, és egy olyan térségben helyezkedik el, amely az utóbbi években gyakran volt fegyveres összecsapások és támadások helyszíne.

Mohammad Pakpur ezzel szemben azt mondta, hogy „a cionista rezsim (Izrael) titkosszolgálati ügynökei álltak a robbantás mögött. A Moszad (az izraeli titkosszolgálat) küldte Amerika segítségével ezt a terrorista csoportot Iránba, hogy végrehajtsa véres bűntettét."

Címkékrobbantás