Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mégsem épül meg az anyahajó

Szöveg: Háború Művészete |  2009. október 28. 9:00

Nagy-Britannia haditengerészete arra az elhatározásra jutott, hogy nem építi meg a Prince of Wales (Wales Hercege) repülőgép-hordozót. Ezzel az elhatározással a haditengerészet több mint 8,2 milliárd fontot (kb. 13,4 milliárd dollárt) takarít meg.

A döntés meghozatalában nem csak a repülőgép-hordozó ára játszott közre, hanem a fedélzetre tervezett, F-35 Joint Strike Fighter típusú vadászrepülőgépek magas beszerzési költségei is.

A brit haditengerészet két repülőgép-hordozó építését tervezte.

Az első, a Queen Elizabeth a tervek szerint 2016-ban áll hadrendbe a haditengerészet állományában. A második repülőgép-hordozót ‑ Prince of Wales – 2018-ban kívánták vízrebocsátani. A már megkötött szerződés szerint a haditengerészet nem tud teljes egészében elállni a hadihajó megépítésétől, azonban a katonai vezetés elképzelései szerint a Prince of Wales egy deszanthajó lenne, amelynek fedélzetén helikopterek állomásoznának.

A döntésnek köszönhetően csökkenteni tudják a Nagy-Britanniába érkező F-35 JSF vadászrepülőgépek számát. Az ország légiereje a tervezett 138 darab helyett 50 vadászrepülőgépet kap. Ez 7,6 milliárd fontos megtakarítást eredményez. A The Sunday Times információja szerint az F-35 JSF egy-egy darabja 90 millió fontba kerül, és ez az összeg a jövőben tovább emelkedhet.

A változtatásnak köszönhetően Nagy-Britanniának nem kellene egy új helikopter-hordozót építenie az „Ocean" leváltására.

A hajó kivonását 2018-ra tervezik, amelyet a Prince of Wales váltana. Ezzel további 600 millió fontot tudna a haditengerészet megtakarítani.