Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merénylet az afgán minisztérium előtt

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. október 30. 9:45

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát csütörtökön az afgán tájékoztatási minisztériumban, a támadásnak legalább öt halálos áldozata és egy tucat sebesültje van, illetve tetemes károk keletkeztek a épületben.

A merénylet körülményeiről ellentmondásos hírek érkeztek. Egyes helyszíni beszámolók szerint a robbanás közvetlenül az épület előtt történt, viszont a minisztérium egyik biztonsági őre azt mondta, hogy a támadó lelőtt két rendőrt, majd behatolt az épületbe, és ott robbantotta fel magát.

Ali Sah Ahmadzai kabuli helyettes rendőrparancsnok szerint a robbanás a tárca konferenciatermében történt, amikor ott sajtótájékoztatót tartottak.

Ahmadzai szerint legalább öt ember életét vesztette, és öt megsebesült, hárman közülük válságos állapotban vannak.

A kórházakat felügyelő egészségügyi tárca szóvivője viszont azt mondta, hogy a támadásban 12 ember megsebesült. Helyszíni tudósítások szerint a konferenciaterem megsemmisült, összerogyott a minisztérium egyik oldalfala, üvegszilánkok és irodai berendezések hevertek szanaszét a közeli utcákban.

A minisztérium egy zsúfolt belvárosi kereszteződésnél található, a környéken sok a bolt. A biztonsági erők lezárták a környéket, de szemlátomást nyugtalanok, mert olyan híresztelések kaptak lábra, hogy egy másik merénylő is a közelben tartózkodik. A hatóságok egy embert őrizetbe vettek. Az afgán felkelők rendszeresen hajtanak végre támadásokat szerte az országban a kormányhadsereg és a külföldi erők ellen, de az elmúlt hónapokban ritkák voltak a merényletek Kabulban.