Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mérföldkő: 255 brit halott Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 9. 5:30

Két újabb brit katona halt meg Afganisztánban, közölte hétfőn Londonban a védelmi minisztérium. 2001 óta az ázsiai országban elesett brit katonák száma a vasárnapi veszteséggel együtt elérte a 255-öt. Ugyanennyien haltak meg a Falkland-(Malvin)-szigetek visszahódításáért 1982 tavaszán Argentínával vívott háborúban.

Vasárnap a Skót Királyi Ezred 1. zászlóaljának két katonája halt meg dél-afganisztáni Hilmend tartomány Szangin település közelében egy robbanásban – közölte a védelmi tárca. Az év eleje óta tíz brit katona esett el Afganisztánban.

Az Argentína és Nagy-Britannia között az Atlanti-óceán déli részében fekvő szigetcsoport birtokáért 74 napon át tartó falklandi háborúban 255 brit katona halt meg.

A jelképes szám fontos Gordon Brown brit miniszterelnök számára, akinek a közelgő választások előtt egyre nehezebb meggyőznie a közvéleményt az afganisztáni háború hasznosságáról.

A veszteség növekedése következtében nőtt a háborúval szembeni ellenállás. Egy novemberben közzétett közvélemény-kutatás szerint a szigetország lakosságának 71 százaléka támogatja a brit katonák mielőbbi hazahozatalát.

CímkékAfganisztán