Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Modernizálják a spanyol Harrier harci gépeket

Szöveg: JETfly |  2008. június 17. 7:30

Az EADS Defence & Security végzi majd a spanyol haditengerészet négy AV-8B Harrier típusú repülőgépeinek modernizálását. A szerződés közel tizenkét millió euró értékű, amelyben foglaltakat 2011-ig hajtja végre az EADS. A modernizált, felújított AV-8B repülőgépek hasonló képességekkel fognak rendelkezni, mint a jelenleg már a spanyoloknál szolgálatban álló Harrier II Plus flotta.

A modernizációs program során a repülőgépeket az új Rolls Royce Pegasus 408A típusú hajtóművel szerelik fel és repülő-elektronikai, valamint szerkezeti módosításokat is végeznek majd a gépeken. A repülő-elektronikai fejlesztés során a legmodernebb éjjellátó készülékkel kompatibilis fülkét, külső NVG megvilágító rendszert, modern Head Up Displayt, új ARC-210 Havquick kommunikációs, automatikus célpont azonosító és befogó, valamint GPS navigációs rendszert kapnak a repülők.

Az átfogó felújítás során új számítógépeket és új kijelzőket is építenek a pilótafülkébe. Javítják és növelik a Harrierek fegyverzeti és elektronikus hadviselési képességét. Ezen feljavítás eredményeként a spanyol haditengerészet Harrier típusú repülőgépei egységesek lesznek, azonos hajtóművel, navigációs rendszerekkel, szoftverekkel és küldetés-szervezőkkel rendelkeznek majd.

A konzorcium szintén felelős a spanyol haditengerészet merevszárnyú gépeinek harmadik üzemeltetési szintjének eléréséért. Ez a feladat átfogó karbantartási, átvizsgálási és javítási munkálatokat foglal magában.

A felújítást végző cég felelős a modernizáció elvégzéséért, a feljavítás utáni, szolgálatba állításhoz szükséges tesztek végrehajtásáért, és a szükséges tanúsítványok beszerzéséért.