Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Morales: „A FARC közvetetten az Egyesült Államokat támogatja”

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 25. 8:07

A bolíviai elnök szerint a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) az imperializmus legjobb eszköze, mert a szélsőbaloldali szervezet ürügyet szolgáltat arra, hogy az amerikai hadsereg jelen legyen Kolumbiában.

Evo Morales hétfőn La Pazban tartott sajtóértekezletén kijelentette: nem ért egyet a FARC tevékenységével, mert jelenleg a fegyveres harc helyett a választói urnáknál kell küzdeni a társadalmi átalakulások elérése érdekében.

Morales azoknak a latin-amerikai baloldali vezetőknek a sorába tartozik, akik élesen bírálják azt a nemrégiben kötött amerikai-kolumbiai szerződést, amelynek értelmében az amerikai haderő kábítószer- és terrorizmusellenes műveletei során használhat hét kolumbiai támaszpontot.

Morales szerint a FARC-nak alaposan át kellene gondolnia, hogy mit cselekszik, mert fegyveres küzdelmével lényegében az Egyesült Államokat támogatja.

A bolíviai elnök véleménye szerint a térség országai között nincs egységes álláspont az amerikai hadsereg kolumbiai jelenlétéről, ezért arra számít, hogy ebben a kérdésben kemény viták alakulnak ki a Dél-amerikai Nemzetek Uniójának (Unasur) pénteken Argentínában esedékes rendkívüli csúcsértekezletén.

Címkékterrorizmus