Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Negyven milicistát öltek Irakban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. április 21. 8:35

Negyven síita milicista halt meg, miután az iraki biztonsági erők viszonozták a támadásukat a Bagdadtól délre fekvő Násziríjában – közölte az amerikai haderő.

A szombati hadművelet során másik negyven fegyverest elfogtak – közölte a hadsereg. A biztonsági erők nagy fegyverraktárt is találtak, ahol robbanószerkezetek előállításához szükséges eszközöket, Katyusa-rakétákat, rakétagránát-indítókat, valamint nagy mennyiségű fegyvert és lövedéket találtak.

Muktada asz-Szadr síita radikális hitszónok elítélte a hívei elleni támadást. Követői, akiknek a 275 fős iraki parlamentben 30 képviselői helyük van, vasárnap közölték: nem hajlandók feloszlatni a Mahdi hadseregét, az ország legnagyobb létszámú síita milíciáját. Ehelyett azt követelték, hogy az iraki és amerikai erők vessenek véget a milícia erősségének számító Szadrvárosban folytatott hadműveleteknek. Núri al-Máliki kormányfő, aki maga is síita, a Mahdi hadseregének feloszlatását követelte, mint mondta, ellenkező esetben Szadr követőit nem engedik indulni az őszi helyhatósági választásokon.

Címkékrakéta