Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem köszöntheti tömeg a Szojuz MSZ-16-os űrhajó legénységét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. október 13. 18:04

A koronavírus-fertőzés veszélye miatt a minimálisra korlátozzák a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) visszatérő Szojuz MSZ-16-os űrhajó legénységét a kazahsztáni földet érést követően fogadó csapat létszámát – közölték október 12-én, hétfőn az űrhajósokat felkészítő orosz központban. A tájékoztatás szerint az intézkedésre azért van szükség, hogy az asztronautákat megvédjék egy esetleges fertőzéstől, amikor kisegítik őket az űrhajó kabinjából.

Az óvintézkedés jegyében megtiltanak bármilyen kapcsolatteremtést a visszaérkező asztronautákkal, amely nem kapcsolódik szorosan az ilyenkor szokásos eljárásrendhez. Nagyon alaposan fertőtlenítik azokat a járműveket is, amelyekkel a legénységet elszállítják majd a helyszínről. A központban azt is közölték, hogy ugyanazok vesznek részt ebben a munkálatban, mint akik a Szojuz MSZ-17 űrhajó indításában részt vettek. Az űrhajósokat segítő csapat tagjai Kazahsztánba érkezéskor PCR-vírusteszten esnek át, valamint lesz náluk igazolás arról, hogy nem fertőződtek meg a koronavírussal.

A Szojuz MSZ-16 a tervek szerint október 22-én tér vissza, fedélzetén az április 9-e óta az ISS-es szolgálatot teljesítő orosz Anatolij Ivanyisinnal, Ivan Vagnerrel és az amerikai Christopher Cassidyvel.