Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német Phantomokat kap Horvátország?

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. március 22. 9:04

A német kormány a napokban felajánlott ingyen és bérmentve 20 darab, használaton kívüli McDonnell Douglas F-4F Phantom II-es vadászgépet Horvátországnak – írja az Associated Press. Ha Horvátország elfogadja a felajánlást, akkor a Phantomokkal, a régi MiG-21-eseket váltanák le, melyek kivonása idén várható. A megkeresésre, valamint az ajánlatra a horvát fél még nem reagált.

1595916011
Mint arról már korábban beszámoltunk, 2011 februárjában a horvát minisztérium kiírt egy tendert MiG-21-eseinek korszerűsítésére, és felkérte az orosz MiG gyárat és a Roszoboronexport szakembereit, hogy vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy érdemes-e nyolc darab horvát 21-est modernizálni. A felújításra összesen 20 millió dollárt különítenek el. Abban az esetben, ha a gépek fejlesztése nem lehetséges, akkor vélhetően Indiától vásárolnának néhány használt repülőgépet.

A német F-4-eseket még 1973-ban állították szolgálatba, azóta több modernizációt is végrehajtottak rajtuk az ICE (Improved Combat Efficiency) program keretében, mely során a gépek új radart kaptak, valamint fedélzeti rendszereiket, és az elektronikájukat is folyamatosan korszerűsítették. A Flightglobal MiliCAS felmérése szerint a német légierő jelenleg 48 darab F-4F-et üzemeltet. A német Phantomok vélhetően 2013-ig maradnak hadrendben.