Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német tengeralattjárók Törökországnak

Szöveg: honvedelem.hu / iho.hu |  2011. július 8. 18:39

Kétmilliárd euró értékben hat U-214-es típusú, nagy hatótávolságú dízel-elektromos hajtású tengeralattjárót vásárol a török haditengerészet a ThyssenKrupp Marine Systems néven futó konzorciumtól. A megrendelés összértéke mintegy két milliárd euró, azaz 530 milliárd forint. A szerződés körvonalait az előlegek átutalását követően 2011. július 1-én pénteken hozta nyilvánosságra a török és a német fél.

A tengeralattjárók gyártását a konzorciumhoz tartozó Howaldswerke Deutsche Werft kieli üzeme irányítja. A szerződés megkötését hat hónapon át tartó tárgyalássorozat előzte meg. A beruházás finanszírozását német bankhitelek és a török államkincstár forrásai fedezik.
Törökország már 2008-ban megindított egy közbeszerzési eljárást, akkor a francia DCNS-t és a spanyol Navantiát megelőzve hirdették ki győztesként a német gyártót. Szerződéskötés azonban nem történt, mivel a ThyssenKrupp 2,5 milliárd eurós ajánlatát nem fogadta el a török fél. Sajtóértesülések szerint a török beszállítók arányának növelésével érték el idén a németek a közbeszerezés újratárgyalását.

A HDW a világ legnagyobb múltú gyártója a nem atommeghajtású tengeralattjárók piacán. Az elmúlt öt évtizedben 36 tengeralattjárót gyártottak a német haditengerészet számára, és további 120 járművet exportáltak külföldre. A patinás kieli gyárat 2004-ben vásárolta fel a ThyssenKrupp.
A gyártó U-214-es típusa a levegő hozzávezetését nem igénylő tüzelőanyag-cellás hajtásnak köszönhetően négyszáz méteres mélységig merülhet. Hossza 65 méter, tömege meghaladja az 1800 tonnát. A tengeralattjáró 27 főnyi legénység számára 84 napra elegendő élelmet és üzemanyagot képes szállítani. Dél-Korea, Görögország és Portugália után Törökország a negyedik állam a 214-es sorozat üzemeltetői között.

1595921495
A görög haditengerészet Papinikolis nevű 214-es tengeralattjárója a HDW kieli üzemében