Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németország 2023 nyarától kivonja csapatait Maliból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. november 25. 16:07

Németország jövő év nyarától megkezdi csapatai kivonását az északnyugat-afrikai Maliból – közölte egy német kormányzati forrás.

Elsőként a Der Spiegel című német hírmagazin számolt be arról, hogy a német kontingenst 2024 májusáig kivonják a forrongó nyugat-afrikai országból. Jelenleg a német hadsereg mintegy ezer katonája állomásozik Maliban, zömük az északi Gao településen. Fő feladatuk a felderítési tevékenység az ENSZ helyi missziója számára.

A német misszió már egy ideje kérdésessé vált a bamakói juntával kialakult viták, orosz csapatok gaói megérkezése, illetve általában Moszkva erősebb helyi katonai jelenléte hátterében.

Legutóbb Nagy-Britannia jelentette be 300 fős katonai kontingense kivonását november közepén a MINUSMA-ból. Franciaország pedig már 2020 óta fokozatosan kivonta a csapatait, miután megromlottak a kapcsolatai a puccsal hatalomra került bamakói vezetéssel.

Mali a dzsihadista szervezetek terjeszkedése miatt 2012 óta küzd belbiztonsági válsággal, amely miatt több ezer katona és civil vesztette életét, és kétmillió ember kényszerült lakóhelye elhagyására. A 20 millió lakosú északnyugat-afrikai országban az ENSZ szerint mintegy 7,5 millió embernek lenne szüksége sürgős humanitárius segítségre.