Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németország is az F-35-öst választotta

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2022. március 28. 13:56

Németország úgy döntött, hogy 35 darab, ötödik generációs Lockheed Martin F-35-ös harci repülőgépet és 15 darab Eurofighter Typhoon-t vásárol légierejének megerősítésére, miután a Boeing F/A-18E/F ajánlatát elvették.

f-35a-1

Az új repülőgépek a Tornado flottát hivatottak felváltani. Az F-35-ösöket légi fölény kivívására és csapásmérésre (továbbá nukleáris fegyverek hordozására), míg a Typhoonokat speciális küldetésekre, például elektronikai harcra és oltalmazásra használnák. Németország korábban úgy tervezte, hogy az új repülőgépek rendszerbe állítására 2025 és 2030 között kerülne sor, azonban a Tornado-flotta az 1980-as években állt szolgálatba és nem biztos, hogy kihúznák addig.

Christine Lambrecht német védelmi miniszter szerint az F-35 „egyedülálló lehetőséget kínál a NATO-szövetségeseinkkel és európai partnereinkkel való együttműködésre”. A Luftwaffe parancsnoka, Ingo Gerhartz tábornok elmondta, hogy a német légierő „nagyon jól felkészült a jövőre” az „F-35-tel és az Eurofighter elektronikus hadviselésre szánt továbbfejlesztésével”. Eddig erre a célra a Tornado ECR (elektronikai támadó/felderítő) változatát használták.

Németország a vásárlással csatlakozna a már most is F-35-öst üzemeltető NATO-országokhoz: Belgiumhoz, Dániához, Olaszországhoz, Hollandiához, Norvégiához, Lengyelországhoz, az Egyesült Királysághoz és az Egyesült Államokhoz, valamint a NATO-n kívüli európai országokhoz, Finnországhoz és Svájchoz, amelyek szintén az ötödik generációs típust választották légierejük modernizálásához. Kanada, az F-35 fejlesztési partnere is az F-35 megvásárlása felé hajlik.

f-35a-2

Az eladás részleteit, például az árakat és a szállítási határidőket nem hozták még nyilvánosságra. A Pentagon illetékesei annyit elárultak, hogy a németek az F-35A „hagyományosan” felszálló modellje iránt érdeklődnek. A Lockheed Martin elmondta, hogy „büszke a német védelmi minisztérium és a Luftwaffe F-35-ös repülőgépbe vetett bizalmára”, ugyanakkor rámutatott a más európai országokkal lehetséges nagyfokú interoperabilitásra is, amelyek már szintén megvásárolták a típust. A Lightning II „az egyetlen 5. generációs harci repülőgép, amely ma elérhető Németország hadműveleti képességének erősítésére a szövetségesekkel”.

A március 14-i bejelentés Németország februári döntését követi, amely szerint 112 milliárd dollárral növelik a védelmi kiadásokat. Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hogy Németország túlszárnyalja a NATO azon célkitűzését, hogy a tagállamok GDP-jük legalább két százalékát költsék védelemre, miután évekig bírálták, amiért jóval elmaradt ettől a céltól, noha az egyik leggazdagabb NATO-tag. A védelmi kiadások növelését Oroszország Ukrajna elleni inváziója idézte elő, amely rávilágított Németország elmúlt évek védelmi beruházásainak hiányosságaira.

Németország 2020-ban még azt tervezte, hogy 30 darab F/A-18E/F vadászrepülőgépet és 15 darab EA-18 Growlert vásárol az Egyesült Államoktól. Az iparág illetékesei szerint az F-35 azonban olyan interoperabilitási előnyöket kínál, amelyek felülmúlják az egyéb szempontokat. Európában csak Spanyolország és Finnország üzemelteti az F/A-18-at, Finnország pedig nemrégiben az F-35-öst választotta leendő vadászgépének. Németország közölte, hogy az F-35-ös vásárlás nem befolyásolja a Future Combat Air System vadászgép fejlesztésére vonatkozó terveit, amelyeket más európai országokkal közösen fejleszt majd.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika