Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzeti Himnuszunk ünnepén

Szöveg: Dr. Varga József |  2011. január 24. 13:18

„1989 óta országszerte, de határainkon túl is ezekben a napokban emlékezünk a magyar kultúra napjáról, amelynek belső tartalmát nemzeti imánk, nagy költőnk, Kölcsey Ferenc által írt Himnusz adja meg.” Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Mikusi Zsolt ezredes, a szentendrei MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) parancsnoka az alakulat ünnepi állománygyűlését január 20-án.

Mikusi ezredes beszédét így folytatta: „a kéziraton lévő dátum szerint a költő hazánknak ma a legkeletibb csücskében lévő szatmári településén, Szatmárcsekén, 1823. január 22-én fejezte be a mű megírását, amely irodalomtörténészek szerint akkor is helyet biztosított volna neki a legnagyobb magyar költők között, ha egyebet nem is írt volna. Pedig más költeményei, epigrammái is a tiszta nemzeti gondolatok, tiszta nemzeti nyelven való közzétételéről tanúskodnak."

Az ünnepi megemlékezés a Himnusz magasztos gondolataihoz méltó műsorral folytatódott. Kölcsey emléke előtt Kertész József szentendrei előadóművész tisztelgett, akinek tolmácsolásában elhangzott a Himnusz. A szónok kiemelte: Kölcsey a magyarság legjobbjainak erkölcsi tisztaságát, cselekvő akaratát, a humánum felelősségét és az önvizsgálódás örökös parancsát, a magunkba nézés megtisztító vívódását sűrítette versbe, és hagyta örökül szellemi parancsként minden magyar számára.

A helyőrségi zenekar Dalmadi Zoltán őrnagy vezényletével Kodály Kállai kettősét adta elő, majd Szabó Anna és Bálint Ákos táncművészek varázsolták el a közönséget.

Az ünnepi előadás zárásaként a zenekar kíséretével az állománygyűlésen résztvevők együtt énekelték el a Himnuszt.

Másnap, január 21-én a szentendrei városi rendezvényen – amelyen dr. Török Balázs, Szentendre alpolgármestere mondott ünnepi beszédet – adott koncertet a helyőrségi zenekar a városháza dísztermében.

A műsorban felcsendültek Ódri Lajos, Kodály Zoltán, Kálmán Imre, Hidas Frigyes, Mondvai György zeneművei emellett pedig előadták a Honfoglalás című filmből a Szállj, szállj… című betétdalt.

A városi közönség szűnni nem akaró tapssal köszönte meg a zenekar magas művészi színvonalú előadását.

 
 


 Fotó: a szerző felvételei