Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzeti múltunkra és a hőseinkre való emlékezés fontos feladatunk

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2021. június 16. 17:10

A kurityáni születésű Kalocsai Józsefre emlékeztek szülőfalujában június 16-án, szerdán. A Magyar Arany Vitézségi Érdemmel kitüntetett őrmester 1942. augusztus 13-án halt hősi halált a szovjet Kolbino településen. Emléktábla avatóján jelen volt Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes.

Emléktábla_avatás_Snoj_Péter (1)

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kurityán településen született Kalocsai József 1935-ben vonult be katonai szolgálatra, rövidesen ezután a méltán híres jutasi Kinizsi Pál Honvéd Csapataltisztképző Iskolába küldték. Szakaszvezetőként részt vett az erdélyi bevonuláson is, majd - már őrmesteri rendfokozatban - vezette embereit a keleti hadszíntéren. Az ellenséggel vívott harcok közepette számos alkalommal bizonyította hősiességét. Halála napján, 1942. augusztus 13-án szakaszával szovjet géppuskaállásokat támadtak meg, amely vállalkozások egyikének alkalmával több súlyos találat is érte, de még így is irányította és kitartásra buzdította az embereit. Hősi halálát aknatalálat okozta. A kolbinoi templomkertben kialakított hősi temetőben helyezték végső nyugalomra, majd 1942. december 7-én a Magyar Arany Vitézségi Érmet adományozták részére.

Emléktábla_avatás_Snoj_Péter (16)

„Egykori hőseink – így Kalocsai József – bátorsága, hősiessége ma, a 21. században is példaként szolgál számunkra; elhivatottságukból kitartást és erőt meríthetünk a jelen kihívásaihoz is. Nekünk, az utókornak fontos feladatunk és kötelességünk, hogy ne hagyjuk feledésbe merülni azokat a hősöket, akik egykor hazánkért harcoltak és életüket áldozták érte. Magyarország kormánya és a Honvédelmi Minisztérium elkötelezett a katonahősök emlékének méltó megőrzése iránt” – fogalmazott Németh Szilárd parlamenti államtitkár a katonahős emléktáblájának felavatására rendezett ünnepségen. Hozzátette, hogy ehhez azonban szükség van olyan közösségekre, mint amilyen az 1600 lelkes Kurityán lakossága. „Legyenek büszkék Kurityán község szülöttjére és ápolják továbbra is híven Kalocsai József emlékét, mert ősi igazság, hogy csak őseink tegnapi példáiból születhetnek meg a holnap hősei. Csak akkor lehet jövőnk itt a Kárpát-medencében és Európában, ha tudjuk: kik vagyunk, honnan jöttünk, ha ismerjük történelmi múltunkat és tisztelettel adózunk nemzetünk hősei előtt” – mondta.

Emléktábla_avatás_Snoj_Péter (6)

Sziráczki Sándor polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar katona a rettenetes körülmények között és a hatalmas túlerő ellenére is kitartott a legvégsőkig a Don-kanyarban. „Ezek a katonák - ahogy Kalocsai József is - hősök voltak, a kötelességteljesítés és a bajtársiasság hősei. Felelősségvállalásuk a ma embere számára is példát jelent”- fogalmazott.

A megemlékezésen - amelyen mások mellett jelen volt dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, Riz Gábor és Demeter Zoltán országgyűlési képviselők is – Balázs Tibor evangélikus lelkész áldotta meg a katonahős emléktábláját, ezt követően a résztvevők koszorúk elhelyezésével tisztelegtek Kalocsai József, a Magyar Arany Vitézségi Érem kitüntetettje emléke előtt.