Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi Mistral-konferencia Győrben

Szöveg: Törőcsik Krisztina |  2012. június 10. 16:21

A HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal szervezésében június 5–7. között rendezték meg a Mistralt alkalmazó nemzetek konferenciáját, melyen hat ország 29 képviselője vett részt. A rendezvény második napján a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred látta vendégül a konferencia résztvevőit.

1595937089
A vendégeket Könczöl Ferenc alezredes, az ezred megbízott parancsnoka köszöntötte, majd Báki András őrnagy, logisztikai főnök, a projekt helyi tervezőtisztje beszélt az alakulat rendeltetéséről, felépítéséről és technikai eszközeiről.

Lazányi Zsolt őrnagy, a 2. légvédelmi rakétaosztály megbízott parancsnoka az alakulat Mistral fegyverrendszerrel felszerelt alegységének felépítését, feladatrendszerét, főbb technikai eszközeit mutatta be, illetve beszélt az eszközök alkalmazásának és üzemeltetésének tapasztalatairól is.

Ezt követően Somogyi Péter alezredes, a vezetési zászlóalj parancsnoka a vezetési eszközökről beszélt, majd a vendégek technikai bemutatón ismerkedhettek meg a Magyar Honvédségben rendszeresített, egyedi konfigurációjú Mistral fegyverrendszerrel.

Az ebédet követően az MBDA konzorcium képviselői a fejlesztés alatt álló, ám a francia haderőben már 2013-tól rendszeresíteni kívánt Mistral-3 légvédelmi rakétával ismertették meg a hallgatóságot. Szintén szó esett a 27 országban rendszeresített mintegy 17 ezer Mistral rakéta technikai kiszolgálásához, illetve az alkalmazó fegyverrendszerre történő képzéshez kapcsolódó lehetőségekről is.

1595937090

 Fotó: Sályi Gergő őrmester