Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bocsánatot kért a NATO az afganisztáni polgári áldozatokért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 10. 14:18

John Allen tábornok, az Afganisztánban harcoló szövetséges csapatok (ISAF) parancsnoka június 8-án, pénteken személyesen fejezte ki sajnálkozását egy NATO-légitámadás polgári áldozatai hozzátartozóinak.

„Allen tábornok ma Logarba utazott, hogy bocsánatot kérjen az áldozatok családjától és kifejezze együttérzését" – közölte az ISAF szóvivője. Allen „a háború szívszaggató valóságáról" beszélt.

Szerdán az ország keleti részében, Logar tartományban – afgán források szerint – 18 ember, köztük számos gyermek halt meg egy NATO-légicsapásban. A szövetség eddig nem erősítette meg az áldozatok számát, mert még tart a vizsgálat, amelyben korábban mindössze két megsebesült nőről számoltak be.

A bevetésben a NATO hét tálib fegyveressel, köztük egy parancsnokkal végzett, akik egy törzsi vezető házában kerestek – hívatlanul – menedéket. A NATO egysége tűzpárbajba keveredett a tálibokkal, és ezt követően kért támogatást a légierőtől – ismertette a részleteket a NATO-szóvivő. A ház lakói felszólítás ellenére sem hagyták el az épületet.

Hírek szerint a törzsi elöljáró és 17 tagú családja – köztük négy asszony és kilenc gyermek – meghaltak a támadásban. Hamid Karzai afgán államelnök az akció miatt élesen bírálta a szövetségeseket.