Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éjszakák és nappalok

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. június 10. 12:15

Ferrarát elhagyva, az olaszországi út kis falvakon kanyarog keresztül. Az egyik helység neve, Poggio Renatico, csak a környékbeliek és a beavatottak számára bír rendkívüli fontossággal. A falu melletti bázis ad otthont a dél-európai légtér egy részét ellenőrző harcálláspontnak, ahonnan a Líbia elleni hadműveletet is vezényelték. A CAOC-5 parancsnokának helyettese Pető István dandártábornok.

1595937088
Tábornok úr! Ez a bázis hogyan illeszkedik a NATO légtérellenőrző rendszerébe?

A Többnemzeti Légi Hadműveleti Központ Észak-Afrikától egészen Magyarországig felel a légtér biztonságért, ez a felelősségi körzetünk. A bázis a NATO Déli Régió Légierő-komponens (törökországi Izmirben lévő) Parancsnokságának alárendeltségében szolgál. A mi szakembereink dönthetnek Albániától a mediterrán országokig a légtérsértések esetén. Ők döntenek a szükséges intézkedésekről, esetlegesen a készültségek riasztásáról is. Ez lehet vizuális azonosítás vagy „árnyékkövetés", és amennyiben súlyosabb a helyzet, a nemzetközi előírások betartásával, akár fegyveres beavatkozás is.

Magyar katonák már több éve szolgálnak Poggio Renaticóban. Milyen feladatot látnak el a jelenlegi váltás tagjai?

Velem együtt heten szolgálunk a nemzetközi csapatban. Három fő 24/72 órás váltásban dolgozik, közülük ketten a légtérrendészeti tevékenységet felügyelik. Légtérsértés esetén a szabályzat előírta lépéseket követően – ellenőrzés, riasztás – az ő javaslatukat meghallgatva dönthet az ügyeletes parancsnok az akció további folytatásáról. Ez azt is jelenti, hogy éjjel-nappal velem van egy mobiltelefon, mivel minősített esetben azonnal ki kell adni a parancsot az érintett ország készültségi gépeinek. Ha szükséges, innen történik a kecskeméti Gripenek riasztása is. Egy alezredesünk feladata a légtérfelhasználás tervezése, irányítása, ellenőrzése. Vannak logisztikusaink is, akik a munkánk feltételeit biztosítják.

A Pető István dandártábornokkal készített interjút teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin június 15-én, pénteken megjelenő számában olvashatják el!