Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tisztelgés a normandiai harcok magyar hősei előtt

Szöveg: Szilvás István |  2012. június 10. 10:12

A Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Heves megyei szervezetének képviselői – Munkácsi Sándor nyugállományú alezredes, elnök vezetésével – a közelmúltban részt vettek a normandiai partraszállás magyar áldozatainak tiszteletére rendezett megemlékezésen.

A megemlékezéssel párhuzamosan nemzetközi járőrversenyt is rendeztek, amelyen a Heves megyei tartalékosok ismét elnyerték a vándorkupát. A Normandiában minden évben megrendezett erőpróbán első alkalommal tavaly álltak rajthoz a megyei Matasz tagjai, akik kiváló lőeredményükkel azonnal el is nyerték a vándorserleget az azt két éve őrző németektől.

A Raid Commando elnevezésű járőrversenyen az idén Munkácsi Sándor alezredes, Fábián János őrnagy, Szabó Gyula őrnagy és Molnár János törzszászlós vágott neki a tíz kilométeres távnak, amelynek teljesítése után – a németekkel holtversenyben – a 4-5. helyen végeztek. Ezután kezdődött a lövészet, s ebben a versenyszámban ismét legyőzhetetlennek bizonyultak. Ha jövőre is ilyen eredményesen szerepel a csapat, akkor végleg a Heves megyei tartalékosok birtokába kerül az értékes trófea.

A magyar tartalékosok Caenben megtekintették a normandiai partraszállás eseményeit felidéző Memorial Museumot, majd a világháborús temetőben tisztelegtek a harci cselekmények során elesett húsz magyar katona nyughelyénél.