Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nincs magyarázat

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2021. június 6. 9:43

„Sok esetben nincs magyarázatunk arra, amit láttunk. Bár amikor az információt feloldják a titkosítás alól, ennél valamivel pontosabban lehet majd fogalmazni. Általában egyszerre több(fajta) szenzoron is feltűntek ezek az izék…”

UFO (1)

Miről is beszél pontosan fenti nyilatkozatában John Ratcliffe, az amerikai Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság volt vezetője? Mint kiderül, egész pontosan ő sem tudja, de június elseje után talán kicsit oszlik a köd, ami az Amerikai Egyesült Államok hadserege, az úgynevezett azonosítatlan repülő tárgyakra (UFO) vagy azonosítatlan légi jelenségekre (UAP) vonatkozó észleléseit illeti. Annak idején Donald Trump ugyanis elrendelte: nyilvánosságra kell hozni minden erre vonatkozó dokumentumot, és a fél éves határidő a fent jelzett napon jár majd le. Az eddig (nagyobb részben) teljesen titkos felvételeken látható olyan jelenségekre igen nehéz magyarázatot találni jelen (emberi) tudásunkkal, mint a fura repülő eszközök (?) igen gyors sebesség- és irányváltásai, és a hanghatár hangrobbanás nélküli átlépése.

Mindenesetre tény: az utóbbi időben, nem hivatalosan számos megmagyarázhatatlannak látszó felvétel látott napvilágot, különös repülőeszközökről. Így például április végén megerősítetten amerikai haditengerészek készítette videón háromszög alakú, fénylő, „valami” látható, amint igen gyorsan repül. A Pentagon később elismerte: a felvétel valódi – ennél többet azonban biztonsági okokból nem árultak el. Tavaly pedig épp a Pentagon tett közzé három olyan videót, amelyeket akár egy hobbikamerával készült, roppant alacsony költségvetésű sci-fi filmhez is fel lehetne éppenséggel használni. Külön érdekes, hogy a rádióforgalmazásból kitűnik az amerikai katonák teljes döbbenete, amint a saját tengelye körül forgó – fogalmazzunk így – ismeretlen eredetű légi jelenség a 120 csomós széllel szemben is viharsebesen halad, majd pillanatok előtt eltűnik. Szakemberek egybehangzó állítása szerint ilyen eszközök nincsenek az USA birtokában, de legjobb tudomásuk szerint más országéban sem.

UFO (2)

Mielőtt bárki dörzsölné a tenyerét, hogy akkor ezek szerint biztosan léteznek UFO-k, jegyezzük meg: Amerikában az illetékesek szótárából teljes mértékben hiányzik az „UFO” és az „űrlény” szó is. Pusztán arról van szó, hogy immár elismerik: többen, többször, rögzítetten láttak olyan jelenségeket az égen, amelyekre nincs semmiféle tudományos magyarázat. Ez egészen nagy pálfordulás a korábbi álláspontjukhoz képest, amely egyértelműen tagadta a hasonló jelenségek létezését. Most viszont hivatalosan megerősített fényképeken és videókon, a világ leggyorsabb, legkorszerűbb repülőeszközeit vezető, kiemelkedően képzett pilóták által valós időben kommentáltan olyan jelenségek, konkrétan eszközök tűnnek fel, amelyek mozgása, fizikai megjelenése, megjelenéseinek változtatási képessége megmagyarázhatatlan, mert ellentmond a természet eddig ismert törvényeinek.

Persze a fentiekhez hasonló – sőt, még ezeknél is izgalmasabbnak tűnő – észlelések korábban is előfordultak. Francis P. Wall közlegény (és bajtársai) például a koreai háborúban egy tüzérségi csapás alatt egy a hegyekről lefelé szálló „Halloween-tök”-re lettek figyelmesek. Beszámolók szerint a „jármű” lejutott egészen a faluba.

„Észrevettük továbbá, hogy ez a tárgy egyenesen belement (…) egy tüzérségi gránát robbanásának közepébe és mégis sértetlen maradt” – mondta el Wall 1987-ben John P. Timmermannak, az Ufókutató Központ nevű magánszervezet munkatársának.

UFO (3)

Wall szerint ezután a tárgy hirtelen megfordult, és míg eleinte narancssárga fénnyel világított, elkezdett vakító kék-zöld fényeket lüktetés-szerűen kibocsátani. Wall engedélyt kért századparancsnokától, hogy tüzet nyisson a tárgyra M–1 típusú puskájából, páncéltörő lövedékkel szerelt lőszerrel. Ahogy a lövedékek becsapódtak, fémes kongást lehetett hallani, és a tárgy elkezdett még kiszámíthatatlanabbul viselkedni, ide-oda forgolódva, miközben fényei ki-be kapcsoltak. Aztán viszont…

„Megtámadtak minket. Végigsöpört rajtunk valamilyen sugár, amely löketekben jött, olyan hullámokban, amelyek csak akkor voltak szemmel láthatók, amikor pontosan feléd tartottak. Mint amikor egy keresőlámpa körbe megy és a fénycsóvákat (…) látnád magad felé jönni” – emlékezett vissza a közlegény. Tény, hogy három nappal a történetek után az egész századot mentővel evakuálták. Nagyon legyengültek, nem tudtak járni. Az orvosok megállapították: a katonák dizentériásak lettek és magas volt a fehérvérsejt-számuk, mintha valamilyen sugárzás érte volna őket. Mivel a koreai háborúban harmincnál is több hasonló esetet jegyeztek fel, az amerikai szakértők először szovjet kísérleti fegyverekre gyanakodtak, csak éppen a keleti oldalon is hasonló jelenségekről számoltak be… de vajon írhatjuk-e mindezt a harci stressz okozta hallucináció számlájára…?

UFO (4)

Hazai légtérbe repülve, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára egy másik érdekes ügyről is beszámolt pár éve Facebook-oldalán. A bejegyzés egy 1976-os III/II-es jelentésében olvasható, amely a Keviczky Kálmán ufókutató ellenőrzésére nyitott Columbus-dosszié része. A feljegyzés szerint 1968-1969-ben a taszári repülőtér leszállópályáján ismeretlen repülő tárgy jelent meg, amelyet opálos köd burkolt. A reptér fegyveres erői 200 méterig megközelítették és 16 MIG 21-es vadász-gépet is riadóztattak. Miután szovjet katonák is meg akarták közelíteni a tárgyat, a titokzatos tárgy felemelkedett 150-200 méterre, majd percek leforgása alatt eltűnt, a radarok csak pár pillanatig tudták követni.

Hivatalos magyar „ufó-akták” azonban nincsenek, június első napján azonban többet meg fogunk tudni a tengeren túli „X-aktákról”…

Forrás: mult-kor.hu, index.hu