Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyomoznak az egykori brit és ausztrál vadászpilóták ügyében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. október 21. 19:40

Az ausztrál védelmi miniszter bejelentette, hogy országának hadserege nyomozást folytat a kínai néphadseregben kiképzési feladatokat vállaló korábbi ausztrál vadászpilótákról szóló jelentések kapcsán.

„Mélyen megdöbbentett és felkavart a hír, hogy egy másik ország (ausztrál) pilótákat csábítana el nagyobb fizetés reményében, ahelyett, hogy saját hazájukat szolgálnák” – fogalmazott közleményében Richard Marles, védelmi miniszter.

A hét elején Nagy-Britannia is bejelentette: lépéseket tesz annak megakadályozása érdekében, hogy Peking jelenlegi és korábbi brit vadászpilótákat toborozzon a kínai fegyveres erők kiképzéséhez. A brit védelmi minisztérium Twitter-üzenetében leszögezte: az érintett brit vadászpilóták vádemelést kockáztatnak a szolgálati titokról szóló törvény (Official Secrets Act) alapján, a nemzetbiztonsági törvény pedig további vádemelési lehetőségeket biztosít. A BBC brit közszolgálati médium beszámolója szerint mintegy harminc korábbi brit vadászpilóta vállalt kiképzési feladatot a Kínai Népi Felszabadító Hadseregben.

A Kínában működő dél-afrikai pilótaképző cég, a Test Flying Academy of South Africa (TFASA) egyelőre nem reagált a Reuters hírügynökség megkeresésére, hogy valóban toborzott-e ausztrál vagy brit pilótákat.

A TFASA a kísérleti tesztpilóta társasággal (SETP) közösen megjelentetett, dátum nélküli, de az interneten jelenleg is elérhető hirdetésében a dél-afrikai cég merev szárnyú repülőgépekhez és helikopterekhez keresett pilótaképző instruktorokat egy közelebbről meg nem nevezett „távol-keleti” országban történő munkavégzéshez, négy éves hűségnyilatkozatot tartalmazó szerződéses formában. A követelmények között szerepel az egyesült államokbeli vagy nagy-britanniai vadászpilóta-képző iskolai végzettség.