Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olmert: nem kizárt Irán lerohanása

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. január 14. 18:52

Izrael semmilyen lehetőséget nem zár ki annak érdekében, hogy meggátolja Irán nukleáris fegyverkezését – jelentette ki hétfőn Ehud Olmert izraeli miniszterelnök. A kijelentéssel a kormányfő az eddigi leghatározottabban utalt arra, hogy hajlandó lenne katonai csapást mérni Iránra.

Minden lehetőség az asztalon van, mely arra vonatkozik, hogy megakadályozza Irán nukleáris fegyverhez jutását – jelentette ki Olmert a Külügyi-és Védelmi Bizottság előtt.

A zárt ajtók mögött tartott beszélgetésre, melyről nevük ellhallgatását kérő diplomaták tájékoztattak, azt követően került sor, hogy a kormányfő előző nap Bush elnökkel tárgyalt az iráni helyzetről.

Elemzők szerint, Olmert csupán azért nem zárta ki a katonai támadás lehetőségét, hogy ezzel is sürgesse a diplomáciai megoldást. A meglepő kijelentéssel az irzraeli miniszterelnök a nemzetközi közösség éberségét akarta fenntartani.

Izrael 26 évvel ezelőtt már egyszer meghiúsította az Irán nukleáris ambícióit, amikor légitámadást intézett a létesítmények ellen. Jelenleg egy ehhez hasonló támadás végrehajtása sokkal bonyolultabb lenne, mivel az iráni nukleáris létesítmények többsége rejtve található, földalatti bunkerekben.