Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylet Szanaában katonák ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 22. 13:51

Legkevesebb félszáz katona vesztette életét május 21-én, hétfőn a jemeni fővárosban, Szanaában: öngyilkos merénylő robbantotta fel magát díszszemlére gyakorlatozó katonák között.

Egy katonai illetékes szerint a veszteséglista még súlyosbodhat. „Húsfoszlányok hevernek mindenütt" – mondta egy szemtanú. A kamikaze katonai egyenruhában vegyült el a parádéra készülök között, amelyet a keddi nemzeti ünnepen, Észak- és Dél-Jemen egyesülésének 22. évfordulóján mutattak volna be Szanaa egyik főterén, az elnöki palota közelében.

Számos mentőautó sietett a helyszínre, de szemtanúk szerint taxik is vitték a sebesülteket.

Ez volt az első ilyen jelentős merénylet a fővárosban azóta, hogy februárban hivatalba lépett Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök, aki lankadatlan harcot hirdetett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és annak helyi erői – az Arab-félsziget al-Kaidája – ellen.

A merénylet olyan időben következett be, amikor a hadsereg május 12-e óta nagyszabású offenzívát folytat az al-Kaida ellen, visszafoglalni igyekezvén a hálózat ellenőrzése alá került déli városokat. A harcoknak az AFP hírügynökség adatai szerint eddig 213 halottjuk volt, köztük az al-Kaida 147 harcosa.