Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Őrizetbe vettek egy pakisztáni tábornokot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 23. 9:10

Őrizetbe vették Pakisztánban főparancsnokság egyik tábornokát, aki a gyanú szerint kapcsolatban állt egy betiltott iszlamista lázadó csoporttal – közölte június 21-én kedden a hadsereg szóvivője. Az intézkedést – mint más forrásokból kiderült – egy hónappal azután hozták meg, hogy amerikai különleges erők az észak-pakisztáni Abbotábád helyőrségi városban megölték Oszama bin Ladent, és az al-Kaida-vezér meglepő utolsó rejtekhelye felvetette a gyanút, hogy a hadsereg egy része összejátszik az al-Kaida köré csoportosuló iszlamistákkal.

„Őrizetben van a tábornokok egyike, akiről megállapítást nyert, hogy kapcsolatban állt egy betiltott szervezettel" – mondta a szóvivő, Athar Abbasz vezérőrnagy. Elmondása szerint Ali Khan dandártábornokról van szó, aki két éve szolgált a hadsereg Ravalpindiben – Iszlámábád tőszomszédságában – lévő főparancsnokságán, és a Hizb-ul-Tahrír nevű szélsőséges szervezethez kötődött.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy „az ilyen tevékenységre a zéró tolerancia politikája érvényes" a pakisztáni hadseregben, ezért a kapcsolat felfedezése után azonnal léptek az ügyben. Hozzátette: erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy elfoghassák azokat a lázadókat is, akik a dandártábornokkal kapcsolatban kerültek.

A Hizb-ul-Tahrír (a Felszabadítás Pártja) egy radikális politikai csoport, amely az iszlám kalifátus helyreállítását szorgalmazza szerte az iszlám világban, és számos országban betiltották, amiért a hivatalban lévő kormányok megdöntésére szólítja fel híveit. A csoport magáról azt hangoztatja, hogy nem pártolja az erőszakot, számos bírálójuk azonban azt mondja, hogy kapcsolatban áll militáns szervezetekkel és radikalizmusra biztatja a fiatalokat.

Khan a legmagasabb rangú katonai vezető, akit az elmúlt évtizedben őrizetbe vettek a dél-ázsiai országban. A hadsereg egyik név nélkül nyilatkozó magas rangú tisztje a brit hírügynökségnek elárulta, hogy a tábornok letartóztatása húsz napja történt. Felesége kedden az amerikai hírügynökségnek nyilatkozva képtelenségnek nevezte a férje ellen felhozott vádakat. Azt mondta, hogy férje május 6-án este elment otthonról, és azóta nem látták őt.

Eszerint a dandártábornok öt nappal azután tűnt el, hogy amerikai különleges erők megölték bin Ladent abbottábádi rejtekhelyén. A rajtaütés óta a szövetséges Egyesült Államok részéről súlyos nyomás nehezedett Pakisztánra, hogy űzze ki az al-Kaidával többé kevésbé szövetségesi viszonyt ápoló iszlamista lázadókat az Afganisztánnal szomszédos törzsi övezetekből, és számoljon fel minden kapcsolatot a lázadók és a pakisztáni államapparátus között.

Nyugati vezetők évek óta állítják, hogy a pakisztáni hadsereg és az ország nagyhatalmú titkosszolgálatai kapcsolatokat ápolnak az iszlamista lázadókkal, eszközként használva fel őket az ország stratégiai érdekeinek védelmében, mindenekelőtt a rivális nagyhatalommal, Indiával szemben. Iszlámábád hivatalosan mindig is cáfolta ezt, hivatkozva arra, hogy az elmúlt években több, nagy emberáldozattal járó hadjáratot hajtottak végre a pakisztáni tálibok ellen az ország északnyugati részében.

CímkékAfganisztán