Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Õrizetben a kegyetlen tömeggyilkos

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 3. 6:31

A kelet-spanyolországi Alteában őrizetbe vettek egy háborús bűncselekményekkel gyanúsított szerb férfit, Veselin Vlahovicot, akit az 1992-1995-ös boszniai háború idején elkövetett több mint száz gyilkosság ügyében köröztek, jelentette be a spanyol belügyminisztérium.

A vád szerint Vlahovic megölt mintegy száz nőt és gyermeket, nemi erőszakot és kínzásokat követett el Bosznia-Hercegovinában. A Batkóként és – Szarajevó egyik negyedéről – a grbavicai rémként is ismert férfi ellen három nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben, egyebek közt népirtásért.

Montenegróban született 1969-ben. Tagja volt – a Hágai Nemzetközi Törvényszék előtt álló – Radovan Karadzic nacionalista Szerb Demokrata Pártjának (SDS). Elfogásáig a kelet-spanyolországi Alicante körzetében, Alteában élt, és otthona közelében vette őrizetbe a spanyol rendőrség. Vlahovics “kemény ellenállást tanúsított" a közlemény szerint. Hamis bolgár papírok voltak nála.

Az említetteken kívül egyéb bűntettekkel is vádolták a háború után, például fegyveres támadással egy montenegrói kávézóban 1998. május 15-én és lőfegyver használatával egy leszámolásban ugyancsak Montenegróban. Ezekért 2000-ben börtönbe került, de 2001 júniusában sikerült megszöknie. Néhány nappal a szökése után lelőtt egy férfit egy szerbiai bár bejáratánál – ezért tizenöt évet kapott, és az egyik elfogatóparancsot emiatt adták ki ellene.

Spanyolországban is vádolják több bűncselekménnyel, köztük rablásokkal és egy betörési kísérlettel Alicante körzetében.