Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz dominancia a rakétagyártásban

Szöveg: Háború Művészete |  2009. január 31. 8:37

Egy 2005-ös globális felmérés szerint az ember által szállítható, nem irányított, tank elleni és megerősített fedezékek megsemmisítésére alkalmas rakéták gyártásában Oroszország dominanciája várható.

A felmérést végző Forecast International 2009-re vonatkozó elemzése is ezt támasztja alá, az európai gyártók között az oroszok teljesíthetik a legtöbb megrendelést. Az előrejelzés alapján a fegyvergyártás ezen szegmensében Oroszország 59,3 százalékban veheti ki részét a rakéták gyártásából.

A legnépszerűbb típusok, melyek az eladások körülbelül 44.6%-át teszik ki, az RPG-26 és az RPG-27. Ez utóbbi egy korszerű, kettős robbanófejjel ellátott rakéta, amely azontúl, hogy nyílt terepen is hatékonyan alkalmazható, barlangokban és épületekben is bevethető. A rakéták számának rohamos növekedése jelentős előrelépés lehet a szárazföldi hadviselésben, ezáltal akár a tankok ellen is hatékonyabban védekezhetnek a katonák. A nagy népszerűségnek örvendő, és széles körben használt RPG-7 a jelek szerint továbbra is a lista élén marad.

Ennek ellenére a felmérés készítői számításba vették a piac alakulásánál a másolt technológiákat is, így a Kína és Irán által koppintott rakéták értékesítését is.

2005 óta egyre népszerűbb az irányított MBT-LAW/RB57 rakéta, de a Talley Defense Systems kisebb LAW rakétái is kedveltek a fegyvergyártás piacán. Ezeket inkább épületek ellen vetik be, mintsem tankok vagy egyéb harcjárművek ellen. A Talley nagyobb SMAW rakétái az amerikai tengerészgyalogosok egyik népszerű fegyvere.

Címkékrakéta