Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztán követelte a táliboktól, hogy akadályozzák meg az Afganisztánból induló terrortámadásokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. december 4. 17:42

Pakisztán azt követelte a szomszédos Afganisztán tálib vezetőitől, hogy akadályozzák meg a területükről érkező terrortámadásokat, miután egy nappal korábban öngyilkos merénylet történt Pakisztán nyugati részén.

A pokolgépes robbantás négy ember halálát okozta. Úgy tűnt, hogy a rendőrség ellen irányult. Iszlámábád a pakisztáni tálib harcosokat tette felelőssé a támadásért, akik a határ túloldalán, Afganisztánban rejtőzködnek.

Egy sajtótájékoztatón Rana Szanaullah Hán belügyminiszter azt mondta, a pakisztáni tálibok legutóbbi tette azt a veszélyt hordozza, hogy Afganisztán a fegyveresek menedékévé válik. Történt ez annak ellenére, hogy a tálib vezetők, amikor átvették az ellenőrzést Afganisztán felett, ígéretet tettek arra, hogy megakadályozzák az ilyen támadások indítását saját területükről. Hán hangoztatta, amennyiben igaz, hogy a pakisztáni tálibok, más néven Tehrik-i-Talibán Pakisztán (TTP) terroristacsoport áll a Kvetta városában elkövetett merénylet hátterében, „akkor ez aggodalomra ad okot a tálibok számára”.

A hatóságok szerint a támadásban meghalt egy rendőr és három civil, amikor a merénylő egy rendőrségi teherautó mellett felrobbantotta magát. A robbantás 23 embert is megsebesített. A támadás Pakisztán Beludzsisztán tartományának székhelyén történt, amikor a rendőrök a hétfőn indított országos oltási kampány részeként a gyermekbénulás elleni védőoltásokban dolgozókhoz tartottak. A robbanás olyan erős volt, hogy a rendőröket szállító teherautót egy szakadékba döntötte.

Ez utóbbi erőszakos cselekmény azt követően történt, hogy a pakisztáni tálibok a héten felbontották az Iszlámábáddal kötött tűzszünetet, és megesküdtek, hogy azonnal folytatják a támadásaikat országszerte.