Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A nándorfehérvári diadal emléknapja

Szöveg: M. Tóth György |  2011. június 21. 9:12

Az Országgyűlés június 20-i késő esti témáinak egyike volt a nándorfehérvári diadal 555. évfordulója kapcsán benyújtott, négy képviselő – köztük dr. Simicskó István (KDNP), a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára – által jegyezett határozati javaslat.

1595920563
Az Országgyűlés plenáris ülésén részletes vitára bocsátott határozati javaslatban a képviselők hangot adtak azon törekvésüknek, hogy a kormányzat, az önkormányzatok, a civil és kulturális szervezetek, valamint a polgárok minden évben e napon közösen, méltó keretek között emlékezzenek meg az 1456. évi nándorfehérvári diadalról.

E nap – fogalmaznak a képviselők – a magyar nemzet, a keresztény Európa emléknapja, egyszersmind a hazafiság, az önfeláldozás, az emberi helytállás, az összefogás máig élő példaképe. Erre a győzelemre emlékeztet azóta is a déli harangszó. Hunyadi János, Kapisztrán Szent János, Szilágyi Mihály, a szülőföldjükért, hazájukért küzdő várkatonák, népfelkelők elszánt serege védte meg Magyarország függetlenségét és állította meg évtizedekre az Oszmán Birodalom nyugati terjeszkedését Európában.

A határozatot jegyző képviselők ugyancsak hangot adtak annak, hogy a ma embere történelmünkből, helytállásaink és sikereink nagy példáiból erőt meríthet. Erőt kell merítenie a nándorfehérvári diadalunkból is, amely akkor Európát, az európai keresztény kultúrát mentette meg a pusztulástól.

Az emléknap határozati javaslatáról – értesüléseink szerint – a július elejei ülésnapokon dönt a Tisztelt Ház.

(Illusztráció: Pálosfalvi Tamás: Nikápolytól Mohácsig, Zrínyi Kiadó, Budapest, 2005.)

1595920564

 Fotó: Galovtsik Gábor