Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Péntek éjjel hatástalanítják az ötven kilogrammos bombát

Szöveg: MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred | Fotó: az alakulat felvételei |  2021. január 21. 18:16

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei január 22-én, pénteken 22:00 óra után kezdik meg a Kerepesi úton talált légibomba hatástalanítását.

aréna1
aréna2

A Kerepesi út 17. szám alatt, az egykori gumigyár területén most építkezési munkák zajlanak. Az ott dolgozók január 20-án, szerdán találták meg a robbanótestet.

A tűzszerész katonák a helyszínen megállapították, hogy egy 1938-ban, Magyarországon gyártott, ötven kilogrammos légibombáról van szó. Az ilyen típusú eszközöket a második világháborúban, az ellenség gyalogos erőinek visszaszorítására használták a magyar csapatok.

A talált robbanótest élesített, mágneses gyújtószerkezettel van ellátva. A hatástalanítás idejére nagyjából háromszáz méter sugarú körben kell kiüríteni az épületeket és lezárni a közlekedési útvonalakat.

Az együttműködő szervezetek - a Magyar Honvédség, a rendőrség, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzata, valamint az érintett közlekedési társaságok - a vasúti menetrend és a közutak forgalmának figyelembevételével az éjszakai órákban végzik feladataikat.

A biztonsági intézkedésekre este nyolc órától kell számítani. A Keleti pályaudvarról induló és oda érkező vonatok menetrendjéről a MÁV, a forgalomkorlátozásokról a rendőrség, az érintett épületek kiürítéséről és a befogadóhelyekről pedig, Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat honlapján tájékozódhatnak.

A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva arra törekszik, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred közleménye