Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Modern eszközök segítik a határvédelmet

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Nagy Gábor |  2021. január 21. 17:08

A határvédelmi feladatok ellátásának szükségszerűségéről tartott sajtótájékoztatót Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója január 21-én, csütörtökön, a kelebiai határvédelmi bázison.

határlátogatás_01.21 (10)

Németh Szilárd elmondta: a magyar emberek és Magyarország kormánya is köszönettel tartozik a katonáknak, valamint a rendőröknek, akik a rájuk bízott modern és korszerű eszközökkel, esküjükhöz hűen, maradéktalanul látják el a határvédelmi feladatokat a déli határszakaszon.

A miniszterhelyettes hangsúlyozta: a határlegyűrési kísérletek napi esetszámai továbbra is azt mutatják, hogy a határvédelmi feladatokat tovább kell folytani. „Szükségünk van azokra az intézkedésekre, azokra a műszaki és jogi határzár intézkedésekre, amelyek 2015 óta garantálják a magyar emberek biztonságát” - tette hozzá a tárca parlamenti államtitkára.

határlátogatás_01.21 (2)

Németh Szilárd aláhúzta: a katonák és a rendőrök felkészültsége mellett, szükség van az olyan modern, a 21. század kihívásainak megfelelő technikai eszközökre is, mint a déli határszakaszon légi felderítő feladatot ellátó, új H145M típusú helikopterek, melyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében álltak szolgálatba. „A Magyar Honvédség a legmodernebb eszközökkel segíti a határvédelmet szárazföldön, vízen és a levegőben egyaránt” - hangsúlyozta.

„A határvédelmi feladatok maradéktalan ellátására azért is van szükség, mert a koronavírus-járvány külföldről jutott be az országba, így a hazánk területére ellenőrízetlenül, illegális úton belépők egészségügyi kockázatot is jelenthetnek” - zárta gondolatait a miniszterhelyettes.

határlátogatás_01.21 (9)

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kiemelte: 2020-ban 45.500 hatérsértőt fogott el a rendőrség a honvédséggel együttműködve, valamint 455 embercsempész ellen indítottak büntetőeljárást. „Az előző év tendenciája folytatódik, hiszen az idei esztendőben 4.900 határsértőt és 56 embercsempészt fogtunk el” – közölte a főtanácsadó.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a sajtótájékoztatón elmondta: a magyar migrációs politika sikeres. „Azok az eszközök, azok az erők, amelyeket igénybe vettünk, - akár a műszaki határzárról, akár a jogi határzárról, akár a rendőri, katonai erőkről van szó - betöltötték a feladatukat” – tette hozzá Bakondi György.