Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pokolgépes merényletek három iraki városban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 23. 16:29

Autóba rejtett pokolgépek robbantak július 22-én, vasárnap három iraki városban: a terrortámadásokban mintegy húszan meghaltak és nyolcvanan megsebesültek. Az elmúlt két hétben ez volt az egyik legvéresebb támadássorozat az országban.

Három pokolgép robbant a Bagdadtól 30 kilométerre délre lévő, szunniták lakta Mahmudíjában: az elsőt egy parkolóban robbantották fel, a másodikat ugyanitt, csak valamivel később, amikor a rendőrség megérkezett a helyszínre, a harmadikat pedig a város rendőrkapitányságánál. Mahmudíjában összesen 11 ember halt meg és 38 a sebesültek száma.

Alig 10 perccel ezt követően a szintén Bagdadtól délre lévő másik szunnita városban, Madainban két pokolgép robbant egy zsúfolt piacon. Itt 5 ember meghalt és 14 megsebesült. Mindkét városban napnyugtakor voltak a támadások: akkor, mikor véget ért a ramadán idején kötelező napközbeni böjt.

Iraki belügyminisztériumi források szerint vasárnap gépkocsikba rejtett pokolgépek robbantak a síiták szent helyének számító, s Bagdadtól 160 kilométerre lévő Najaf városában is, egy zsúfolt bevásárló utcában. Itt négyen vesztették életüket és 28 a sebesültek száma.

Habár Irakban a 2006-2007-es csúcsponthoz képest csökkent az erőszakos akciók száma, a különböző szélsőséges csoportok még mindig rendszeresen hajtanak végre terrorakciókat, főként Bagdad környékén. Az elmúlt két hétben ugyanakkor viszonylagos “tűzszünet" volt, nyilván a muzulmán böjti hónap, a ramadán közeledte miatt: ez Irakban szombaton vette kezdetét.