Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Por lesz fény helyett

Redemption Day

Szöveg: Révész Béla |  2021. február 14. 15:48

A film, ami nem tudni, miért készült el. Nélkülöz minden gondolatot, vizuális vagy gondolati eredetiséget, gyakorlatilag nulla mondanivalója van túl azon, hogyan játszik Rambót 2021-ben Gary Dourdan. Egyetlen pozitívuma Andy Garcia epizódszerepe, de ő egymagában édeskevés a megmentésre.

rd_1

Az elátkozott 2020-as év végén írt ajánlóban még reményekkel telve vártam a Redemption Day-t, mondván, gyakorlatilag annyira ki vagyunk éhezve az új filmekre, hogy hajlamosak vagyunk elnézni a gyengeségüket is, csak legyenek. Óriásit tévedtem, ehhez az alkotáshoz még azoknak is edzett gyomor kell, akik az anyatejjel szívták magukba a ZS-kategóriát.

A filmnek már a sztorija is tökéletesen bárgyú, hogy megtekintésekor egészen nyugodtan végezhetünk bármiféle házimunkát, sörözhetünk a haverokkal, bevásárolhatunk, vagy lebonyolíthatunk hosszabb telefonbeszélgetéseket is, akármikor csatlakozunk be, semmiről nem maradunk le. A történet egy Brad Paxton (a CSI-os Gary Dourdan alakítja zord tekintettel) nevű tengerészgyalogosról szól, akit hazatérése után folyamatos rémálmok gyötörnek egy balul sikerült missziós kudarc miatt. (Hah, milyen eredeti!) A családi visszailleszkedés nem megy a legkönnyebben, de mindez eltörpül amellett, hogy szeretett feleségét jól elrabolják a gonosz Iszlám Állammal szimpatizáló figurák Marokkóban, így hősünk habozás nélkül repülőre pattan, s meg sem áll addig, amíg le nem henteli az utolsó terroristát is, majd kiszabadítva feleségét boldog ölelkezésben haza nem tér a jó fej apjához és tündibündi gyermekéhez, s a bátor akcióval a rémálmok is véget értek, katarzis, megváltás, könnyek, ilyesmi. Ez így alapból kínos, de a megvalósítás rá tud tenni néhány lapáttal egy olyan forgatókönyvre, amit minden jó érzésű producer az ablakon hajít ki, természetesen az írójával együtt.

rd_4

Az alapvetően remek színészek semmit nem tudnak kezdeni a bugyután felskiccelt karakterekkel, ennek és a rendezői hiányosságoknak köszönhetően aztán a film mintha önmaga paródiája lenne. A párbeszédek erőltetettek és bárgyúak, a jelenetekről pedig üvölt az alacsony költségvetés és/vagy a fantázia teljes hiánya. Andy Garcia neve a mai napig garancia, talán ő az egyetlen, aki valamit próbál villantani a dörzsölt, szivarozó-kortyolgató, kissé kiégett nagykövet szerepében, ám a körülötte mozgó papírmasé figurák még az ő jeleneteit is képesek röhejessé tenni. Ami pedig az Iszlám Állam harcosainak ábrázolását illeti, óriási bünti a direktornak. A kegyetlen harcosokat játszó színészeket Hickam Hajji annyira túlrendezte, hogy nem tudtam, sírjak vagy röhögjek a látványtól. Különösen igaz ez a terroristák vezérére, a sokkal jobb sorsra érdemes Samy Nacerire, aki oly szépen dülleszti és forgatja a szemeit, mintha valami mangaparódiában lenne. Érthetetlen, hogyan vetemedett a rendező ennyire amatőr szinten kivitelezett instrukciókra, a látvány inkább emlékeztet a Brian élete néhány forradalmáros jelenetére, semmint az Iszlám Állam vérfagyasztónak szánt gonosztevőire. (Az utóbbi malőr azért is elgondolkodtató, mert ha 2020-21-ben egy forgatókönyvírónak és rendezőnek ennyi jut eszébe a terrorizmusról, akkor nagyon gyorsan újra kell gondolni egy pár dolgot az álomgyárban.) Mindezt megfejeli a teljesen zavaros, nyögvenyelősen erőltetett és felesleges szál futtatása, amely szerint (dobpergés, tapsvihar és tádám!) a háborúk az olaj miatt törnek ki, a diplomaták és politikusok pedig a profitot részesítik előnyben.

rd_3

A látvány méltó módon simul be a történet gyengesége mellé. Tesco gazdaságos robbanások, nevetséges közelharc jelenetek, teljesen hiteltelen harci koreográfiák. És mindenen átragyog az a gyermeki boldogság, amit a rendező és az operatőr érezhetett, amikor szereztek egy (újabb dobpergés) drónt, így aztán hosszú perceken át csodálhatunk egy sivatagban repesztő autókonvojt madárláttából, majd nem sokkal később egy még izgalmasabb menetet ugyanebből a szemszögből, hogy aztán tövig lerágjuk a körmünket egy meglepetésszerű drónfelvételtől, amely egy konvojt mutat be a sivatagban. Szánalom.

rd_2

A Redemption Day nagyon rossz film, de sajnos nem annyira, hogy nevethessünk rajta. Az amatőrség és dilettantizmus legelborzasztóbb példája, a szekunder szégyen még a végigszenvedése után is megcsapja az embert. Összegányolt, szánalmas alkotás, amit soha nem szabadott volna még leforgatni sem, nemhogy bemutatni, pláne megnézni.

Az igazi megváltás az volt, hogy vége lett.

rd_plakat

Redemption Day
(2021)



Rendező:
Hicham Hajji

Forgatókönyvíró:
Hicham Hajji,
                               Lemore Syvan

Operatőr:
Philip Lozano

Zene:
Sacha Chaban

Szereplők:
Serinda Swan,
                  Andy Garcia,
                  Robert Knepper,
                  Ernie Hudson

Premier:
2021. január 8.

Címkékfilmkritika