Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pusztító lángok megfékezésében segítettek a magyar katonák

Szöveg: Varga Erika |  2008. január 31. 11:26

Segélyhívást kapott az afganisztáni MH Tartományi Újjáépítési Csoport hadműveleti részlege a baghlani rendőrségtől az elmúlt napokban. Azt kérték, hogy segítsenek megfékezni a tüzet Pol-e Khumri város piacán lévő üzletekben.

A tüzet – ahogy azt a vizsgálat megállapította – gázrobbanás okozta. A rendőrség nagyon gyorsan a helyszínre érkezett, ahol lezárta a területet és megkezdte az oltást. Azonban emberhiány, valamint megfelelő modern eszközök nélkül sajnos a tűz egyre több üzletre terjedt át, ezért a rendőrfőnök a PRT-t hívta segítségül.

Gombos Gyula századost, a kontingens megbízott tűzvédelmi tisztjét számolt be a tűzoltás körülményeiről:

“A PRT állománytáblájában nincs rendszeresítve tűzoltó raj, csak nem szervezetszerű csapattal rendelkezünk. A telefonhívást követően nyolc emberrel és porraloltó készülékekkel, valamint autonóm utánfutóval perceken belül a helyszínre indultunk. Jó időben érkeztünk, mert éppen akkor indult el utántölteni a helyi részleg, így addig mi vettük át a szerepüket. Mindenki próbált tenni valamit, ott voltak a kereskedők, akik az áruikat me

ntették, a szomszédban lakók, a városiak – annak ellenére, hogy az esti órákban történt az eset – nagyon sokan gyűltek össze segíteni. Ennek köszönhetően egy órán belül sikerült megfékezni a lángokat."

Mohammad Karim Shahin, Pol-e Khumri város Helyhatósági helyettes vezetője elmondta, a kárfelmérés után kiderült, hogy 12 üzlet égett porig és a kár körülbelül félmillió dollár. Szerencsére több kereskedőnek sikerült kimenteni az áruját az üzletekből a lángok karmai közül.

Sajnos nem mindenki volt olyan szerencsés, hogy meg tudta menteni az árukészletét.

 

Mirwais textilkereskedőnek mindene odaveszett:

“Már csak azt láttam, hogy lángokban áll az üzletem és azt gondoltam, hogy semmi sem mentheti meg a piacot a teljes pusztulástól, de a helyi szervek, valamint a magyar katonák gyors segítségének köszönhetően még időben sikerült megfékezni a lángokat, így van, akinek az üzlete sértetlen maradt."

A helyi lapok másnap az első oldalon közölték a hírt a tűzesetről, valamint a magyar kontingens katonáinak áldozatkész és gyors segítségnyújtásáról.