Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Raktárban porosodnak a modern amerikai sisakok Ukrajnában

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2020. október 30. 8:05

Öt évvel ezelőtt az Egyesült Államok Légi Nemzeti Gárdájának kaliforniai egysége nagyobb tétel sisakot és maszkot adományozott segélyként az ukrán légierő számára. Az akcióról részletesen beszámolt az ukrán védelmi minisztérium is, a hivatalos átadásra 2015. december 18-án került sor a boriszpoli légibázison.

helmet

A kétszáz darabos sisak-készlet ünnepélyes átadásakor az Egyesült Államokat David Baldwin vezérőrnagy képviselte. A sisakokat a régi szovjet eszközök lecserélésére a MiG-29, Szu-27 és L-39-es hajózók kapták meg, mivel a jóval könnyebb amerikai sisakok nagyobb mozgásszabadságot biztosítanak a pilótának, ami értelemszerűen a harcászati képességeiket is növeli. Az ukránok a Szovjetunió összeomlása óta folyamatosan élték fel a készleteiket – ráadásul ezek a raktározott eszközök a 60-as és 80-as évektől származtak, azaz már régen elavultak. A kiképző alakulatok például ZS-3-as sisakot és a hozzá tartozó SL-82-es bőr helmetet használtak KM-32-es oxigénmaszkkal – már akinek jutott az egyre fogyó készletekből.

Mivel a helyzet kezdett tarthatatlanná válni és már a repülésbiztonságot is veszélyeztette, jókor érkezett az amerikai segély – egy egyszerű, 60 dollárért bárhol beszerezhető adapterrel azonnal kompatibilissé lehetett tenni a szovjet technikával. A világ számos országában repülnek egykor katonai, ám azóta civil tulajdonú repülőgépek (leggyakrabban L-39) és ezeknél már kiválóan bevált a módosított amerikai sisak.

Az ukrán hivatalos nyilatkozatokban rendre dicsérik az amerikaiak modern és kényelmes sisakjait – ám közben fény derült arra, hogy a segélyben kapott eszközök szinte érintetlenül állnak a csugujevi légibázis raktáraiban, mivel egy 2016-os döntés értelmében nem használhatták őket. Az indok: nem felelnek meg a katonai követelményeknek…

A botrány tovább fokozódott, mikor fény derült két 2019-es beszerzésre: a No. 244/19 és a No. 245/19 sorszámú szerződések értelmében az ukrán légierő ZS-7AP sisakokat (OJSC PKO Teploobmennik, Nyizsnij Novgorod) és KD-34D oxigénmaszkokat (AO NPP Respirator, Orehovo-Zujevo) vásárol az oroszoktól. Az amerikaiak természetesen nem vették jó néven ezt az üzletet és felmerült a további amerikai segélyek folyósításának felfüggesztése is. Az amerikai katonai segélyek 2014 óta folyamatosan érkeztek Ukrajnába, többek között mesterlövész fegyverek, gránátvetők, tüzérségi felderítő radarok, kommunikációs eszközök, éjjellátó készülékek, elsősegély-csomagok formájában.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika