Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vitézséggel és hűséggel - a hazáért

Szöveg: Kresz Fruzsina | Fotó: a szerző felvételei |  2020. október 30. 9:55

A közel 280 éves 32. honvéd gyalogezred megalakulására emlékeztek az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység, valamint a 32-esek Baráti Körének tagjai október 28-án, szerdán Budapesten, a Petőfi-laktanyában és a 32-esek terén álló emlékműnél.

KF (16)

A Mária Terézia uralkodásának idején, 1741-ben felállított Forgách Ezred 1769-ben kapta meg a 32. hadrendi számot. Első alkalommal 1742-ben az obernbergi ütközetben küldték csatába őket, ezt követően számos háborúban és hadjáratban vettek részt. Az első és második világháborúban is a fronton harcoltak. Ezután egy időre eltűnt a 32-es szám, egészen addig, míg a rendszerváltást követően újra alakultak MH 32. Budapest Őr és Díszezred néven. Az ezred fő feladata a kiemelet katonai objektumok őrzése-védelme, valamint az állami szintű protokoll rendezvények, kegyeleti szertartások kiszolgálása és díszelgők biztosítása. 2007. január 1-ével a megalakult 32. Budapest Díszzászlóalj, majd 2011. november 1-étől a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység (32. NHD) katonái őrzik a 32-es számhoz kapcsolódó értékeket.

A 32-esek napja hivatalosan október 30-a, jogelődjük megalakulásának napja tiszteletére. Ebből az alkalomból idén is megemlékezést tartottak a Petőfi laktanyában és a Baross utca – József körút sarkán, ahol 1933 óta áll a gyalogezred I. világháborúban elesett hősi halottjainak emléket állító szobor, s amely terület ugyanekkor kapta a 32-esek tere elnevezést.

KF (31)

Az esemény Ádám Barnabás ezredes, az MH BHD 32. Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnokának köszöntőjével vette kezdetét. „A 32-es szám sziklafalként áll a magyar hadtörténelemben és nekünk nincs más dolgunk, mint ezt a falat mindig erősebbé tenni. Az elődök emlékének tisztelete olyan, mint a vitézség csillaga: sohasem halványulhat" -hangsúlyozta az ezredes.

Ünnepi beszédében Simon József főtörzsőrmester, a 32. NHD Honvéd Palotaőrség zenész altisztje kiemelte: tevékenységükkel méltóak a 32-es szám viselésére. „Bár rohanó világban élünk, a szellemiség tovább él, tovább kell vinnünk és soha nem szabad elfelednünk azt, amit elődeink létrehoztak” - fogalmazott a Simon főtörzsőrmester. A megemlékezés koszorúzással zárult.

GALÉRIA